Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy zakwasu na barszcz to gorąco Was zachęcam:)
Bez niego barszcz nie będzie prawdziwym barszczem.
A zbliżające się święta na pewno Was do tego zmotywują:)
Składniki:
- buraków
- ząbków czosnku
- 1 kromka razowego chleba
- liść laurowy
- ziele angielskie
- chrzanu
- 2 l przegotowanej letniej wody
Wykonanie: Przygotować 2 l letniej wody. Buraki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Wrzucić do słoika. Czosnek i chrzan obrać, pokroić na cząstki i wraz z przyprawami dodać do buraków. Na wierzch położyć chleb i zalać wodą. Trzymać w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po ok 6-7 dniach zakwas jest gotowy i przecedzić go przez gazę.
u mojej teściowej obowiązkowo na święta - ja robiłam go tylko raz i faktycznie jest pyszny i bardzo zdrowy
OdpowiedzUsuńmuszę się za to zabrać, bo to czas najwyższy ;)
OdpowiedzUsuńzakwas na barszcz? O ja.. nigdy nie robiłam, ale musi być z niego mega czerwony wywar! :)
OdpowiedzUsuńBarszcz na zakwasie - danie, którego już nie mogę się doczekać. Moja mama robi bardzo podobny, po prostu niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńZ takiego zakwasu, barszcz będzie pyszny! Ja już się nie mogę doczekać barszczu mojej babci! Jest najlepszy!:)
OdpowiedzUsuńPs.W przepisie, gdzieś umknęło, ile buraków należy dodać.
Muszę mamie pokazać i może zrobimy zakwas :)
OdpowiedzUsuńRobiłam w zeszłym roku po raz pierwszy, od tego momentu barszcz nabrał nowego znaczenia :-)
OdpowiedzUsuńo, przepis akurat dla mnie :) W tym roku zamierzam pierwszy raz samodzielnie zrobić barszcz świąteczny.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam zakwasu... bardzo fajny podałaś przepis, więc może się zmobilizuję :-) ale raczej po świętach, u mnie na stole w Wigilię króluje grzybowa :-)
OdpowiedzUsuń