Dzisiejsza propozycja śniadaniowa to zdrowa i sycąca na długo wersja płatków owsianych - inaczej:)
Nasze dodatki do placuszków możemy dowolnie zmieniać w zależności od smaku i ochoty.
Mi przypadła do gustu ich cytrusowa wersja z sokiem pomarańczowym :)
Składniki: (dla 2 osób)
- 1,5 szkl płatków owsianych (górskich)
- 2 całe jajka
- 3 łyżki mąki pszennej lub razowej
- 1 mandarynka
- łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka płynnego miodu
- pół płaskiej łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka otrąb pszennych (lub zarodków)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- pokrojone migdały
Wykonanie:
Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać 3 szkl wody, dodać szczyptę soli i gotować na średnim ogniu ok 5-8 min. Mieszać.Gdy zmiękną odcedzić je przez sitko i dobrze wypłukać pod zimną wodą. Odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę, miód, cynamon, słonecznika, otręby oraz pokrojone cząstki mandarynki. Dobrze wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać ciepłe, polane miodem i posypane migdałami.