Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy zakwasu na barszcz to gorąco Was zachęcam:)
Bez niego barszcz nie będzie prawdziwym barszczem.
A zbliżające się święta na pewno Was do tego zmotywują:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFgP9qlgQ9zM6NtDP-uA5mggEhYaRHcSolN_2pGam4mGZ7_gLqfIQOONpWHdfuO0YTPBYm6SZ7YP8BnZj1FG20ajTV3VT8pwAwpZBON5hzXhA10ByR3U6xPzjqkJ8W4VI9ajQnYpOdB30K/s1600/zakwas+na+barszcz+czerwony+2+kuchenne-zapiski-m.blogspot.jpg)
Składniki:
- buraków
- ząbków czosnku
- 1 kromka razowego chleba
- liść laurowy
- ziele angielskie
- chrzanu
- 2 l przegotowanej letniej wody
Wykonanie: Przygotować 2 l letniej wody. Buraki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Wrzucić do słoika. Czosnek i chrzan obrać, pokroić na cząstki i wraz z przyprawami dodać do buraków. Na wierzch położyć chleb i zalać wodą. Trzymać w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po ok 6-7 dniach zakwas jest gotowy i przecedzić go przez gazę.