Pyszne kokosanki z delikatnym miodowym ciastem.
Nie są pracochłonne, a będą świetnym dodatkiem na świąteczny stół :)
Nie są pracochłonne, a będą świetnym dodatkiem na świąteczny stół :)
***
Składniki: Ciasto:
Składniki: Ciasto:
- 30 dag mąki
- 5 dag msła
- 20 dag cukru
- 1 jajko
- 3/4 szkl mleka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa:
- 25 dag margaryny
- 20 dag cukru
- 1/2 szkl mleka
- 3 łyżki kakao
Wykonanie: Miód, masło, cukier wraz z mlekiem roztopić na niewielkim ogniu, pomieszać do wymieszania się razem składników i odstawić do ostygnięcia. Dodać żółtko. Lekko ubić mikserem. Wsypać przesianą mąkę z sodą. Delikatnie wymieszać. Ubić pianę z białka i połączyć z ciastem. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny ( moja była o wymiarach 20 x 36) i piec w temp 180 stopni ok 35min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta pokroić je w prostokąty.
Składniki polewy rozgrzać w garnku i chwilkę pogotować na średnim ogniu.
Prostokąty ciasta moczyć w polewie i szybko wyjmować, obtaczać w kokosie. Radzę nie wysypywać całego kokosu do miseczki, ponieważ brudzi się od polewy. Lepiej sobie co chwilkę dosypywać. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Składniki polewy rozgrzać w garnku i chwilkę pogotować na średnim ogniu.
Prostokąty ciasta moczyć w polewie i szybko wyjmować, obtaczać w kokosie. Radzę nie wysypywać całego kokosu do miseczki, ponieważ brudzi się od polewy. Lepiej sobie co chwilkę dosypywać. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.