Do spaghetti, do łazanek, do rosołu, do zapiekanek, prawie do wszystkiego.
Robicie czasem makaron? Myślę,że nie ma lepszego makaronu niż zrobiony samodzielnie i to z jajek od szczęśliwych kur :) !
Składniki: 4 wiejskie jajka, , 400 g mąki pszennej, (proporcja) na 1 jajko- 100 g mąki), 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 6 łyżek letniej wody, szczypta soli,
Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę dodać pozostałe składniki. Zagniatając ciasto dodawać stopniowo wodę. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste i nie może kleić się do rąk. Rozwałkować na odpowiadającą nam grubość i pozostawić na chwilę żeby wyschło. Pokroić na tak jak lubimy. I zostawić jeszcze żeby wyschnął. Doskonale nadaję się do lazanii.
tak..to jest to....:)