Wiosna już w pełni zagościła na zewnątrz i w naszych kuchniach. U mnie gościem specjalnym stał się dziś rabarbar:) Uwielbiam to warzywo, nawet go zasadziłam w ogródku. Nigdy nie miałam szczęścia do dobrego ciasta ucieranego, zawsze wchodziło coś nie tak, aż do dziś.
Jest puszyste, z chrupiącą skórką. Niebo w gębie:)
Składniki: (na formę 24x24) 6 jajek, 1 kostka margaryny, 3 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl cukru kryształu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego,
Owoce: użyłam 3 łodygi rabarbaru
Wykonanie: Jajka i margaryna powinny być w temp pokojowej. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia. Tłuszcz utrzeć na gładką masę, dodać cukier i ucierać dość długo na gładką masę. Stopniowo dodawać żółtka. Nadal ucierać, żeby masa była gładka i jednolita. Mąkę i proszek przesiać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto będzie dość gęste. Ubić osobno białka i wymieszać razem. Wylać na formę i piec ok 60 min w temp 180 stopni. Piekłam w elektrycznym ok 50 min funkcja góra- dół, a na ostatnie 10 min sam dół. Przed zjedzeniem wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Moj pierwszy rabarbar w tym roku jeszcze przede mna. Ciasto wyglada kuszaco, tak domowo :)
UU, wygląda bardzooo smacznie :) Ja również w niedługim czasie zabieram się za rabarbar.
Kawał dobrego ciacha! :)
O! Czyli u Ciebie też rabarbar! :) Takie coś bym właśnie zrobiła, gdybym nie zrobiłam mojej tarty.
Ciasto wygląda obłędnie pysznie, takie puuuuuuuuuchate! :)
Jakie puszyste i do tego rabarbar - trzeba korzystać, póki sezon ;)
Ależ pysznie wygląda, prawdziwe wiosenne ciasto ;) Zapraszam na mój blog: przystolewogrodzie.wordpress.com
Rabarbar, mniam.. :)
szybkie i pyszne ciacho!
minimum pracy, maksimum satysfakcji!:))
Mniam, rabarbar, jeszcze w tym sezonie nie robiłam z nim ciasta, muszę to zmienić :) Pozdrawiam
wygląda baardzo apetycznie :) uwielbiam ciasta z rabarbarem
Mniam! Uwielbiam rabarbar, to mój ulubiony dodatek do wiosennych wypieków. A zrobienie ciasta ucieranego właśnie z nim, to mój coroczny, przyjemny obowiązek! ;-) Twoje wygląda bardzo pysznie! :-)
Wygląda tak słonecznie, letnio i pysznie... :) Ja też chcę rabarbar...
jaka szkoda, że na margarynie....
Kiedy dodać rabarbar?
Wlasnie , co z rabarbarem ? Zostal w ogrodku ? 🤣