Jeśli chcecie zrobić esencjonalny i mocno pomidorowy sos to ten przepis jest dla Was idealny.
Nie wymaga dużych umiejętności, ale właściwych składników:)
Pasuje do makaronów, gołąbków i do czego tylko chcecie. Mogłabym go jeść nawet bez dodatków:)
***
Składniki( dla ok 4 osób):
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 średnia cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
- 1 pełna łyżka suszonej bazylii lub świeżej lub łyżeczka pesto bazyliowego
- 1 szklanka bulionu lub wody
- domowa kostka rosołowa
- sól
- pieprz
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, i przekładamy do rondla w którym będzie sos. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) i smażymy chwilę z dodatkiem tłuszczu (margaryny lub masła). Wlewamy pomidory z puszki i całość mieszamy. Doprawiamy porządnie solą, pieprzem i bazylią. Zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładki krem. Dolewamy wodę lub bulion (jeśli dolewam wodę to dodaję jeszcze domową kostkę rosołową) oraz przecier pomidorowy. Całość doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu i pozostawiamy tak chwilę, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję odrobinę suszonej bazylii (dodatkowo).
Sos powinien być lekko gęsty, jeśli chcecie jeszcze gęściejszy to możecie to zrobić na dwa sposoby:
1. W garnuszku mieszamy: Czubatą łyżkę śmietany 18% + 2,5 pełnej łyżki mąki pszennej + 3 łyżki zimnej wody. Mieszamy aż znikną grudki (konsystencja powinna przypominać śmietanę 12%:). Wlać do gotującego się sosu i intensywnie mieszać.
2. Pół szklanki śmietanki kremówki wymieszać z 1,5 łyżki mąki pszennej, dodać łyżkę zimnej wody. Wymieszać i wlać do gotującego się sosu.
Podbijając sos śmietanką kremówką będzie on bardziej delikatny w smaku.
Sos powinien być lekko gęsty, jeśli chcecie jeszcze gęściejszy to możecie to zrobić na dwa sposoby:
1. W garnuszku mieszamy: Czubatą łyżkę śmietany 18% + 2,5 pełnej łyżki mąki pszennej + 3 łyżki zimnej wody. Mieszamy aż znikną grudki (konsystencja powinna przypominać śmietanę 12%:). Wlać do gotującego się sosu i intensywnie mieszać.
2. Pół szklanki śmietanki kremówki wymieszać z 1,5 łyżki mąki pszennej, dodać łyżkę zimnej wody. Wymieszać i wlać do gotującego się sosu.
Podbijając sos śmietanką kremówką będzie on bardziej delikatny w smaku.
Świetny przepis, przygotowuję tak samo :)
T. https://imgur.com/a/dMmHomv https://imgur.com/a/Difg18M https://imgur.com/a/ZVpTwBk https://imgur.com/a/E9dDwKx https://imgur.com/a/pr18DFi https://imgur.com/a/zn4LXeX https://imgur.com/a/yT1St2P
No, jest idealny!