Pyszne ciasto z karmelizowanymi orzechami.
Cud, miód i orzeszki:)
***
Składniki: Ciasto: 30 dag mąki, kostka margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżki proszku do pieczenia
Masa orzechowa: 25 dag orzechów, 10 dag cukru, 10 dag masła, 2 łyżki miodu
Masa: 1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy , 1 kostka masła
Wykonanie: Składniki na ciasto zarobić i podzielić na 3 części. 2 placki upiec osobno. Na trzeci placek nałożyć gorącą masę orzechową i upiec razem. Do masy wszystkie składniki wymieszać w rondelku, podgrzać i wyłożyć.
Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, do gorącego dodać masło i utrzeć mikserem na jednolitą masę. Przełożyć jeszcze gorącą warstwy ciasta. Dobrze gdy odstawimy ciasto na parę godzin wtedy kruche ciasto dobrze od wilgnie.
***
Słodki deser dla smakoszy kawy z małym dodatkiem likieru z kasztanów.
Składniki: 1 śmietanka 250 ml kremówka 30%, 3/4 szklanki mleka, 3,5 łyżeczki żelatyny, dowolny likier- 100 ml, 3 łyżki cukru,2 łyżki kawy,
Wykonanie: Pół łyżeczki likieru rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Likier podgrzewam w kąpieli wodnej i dodajemy żelatynę. Wlewamy rozpuszczoną kawę w 1/3 szkl letniej wody i dodajemy 3 łyżki. Jeśli lubimy mocniejszy aromat kawy możemy dodać 4. Mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy do kieliszków i odstawiamy aż wystygnie, potem wkładamy do lodówki żeby likier zastygł.
Rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 1/3 filiżanki zimnej wody wody.
Śmietankę, mleko i cukier podgrzewamy. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żelatynę. I mieszamy na małym ogniu aż się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Chłodną masę wlewamy na zastygnięty likier.
Deser po ok 3-4h w lodówce powinien być gotowy. Ale najlepiej zostawić go na noc w lodówce:)