Ciasto Jo-Jo to klasyka. Jest pieczone u mnie w domu odkąd pamiętam. Nie jest trudne, a warte zachodu:) Słodka masa, kruche ciasto i lekko kwaskowate powidło - pycha!
Można spotkać jego wiele odmian, ja tą lubię najbardziej:)
Oby ten weekend natchnął Was do jego upieczenia:)
Można spotkać jego wiele odmian, ja tą lubię najbardziej:)
Oby ten weekend natchnął Was do jego upieczenia:)
Składniki:
Ciasto: 45 dag mąki, 20 dag margaryny, 5 dag smalcu, 2 całe jajka, 8 dag miodu, 10 dag cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody,
Masa grysikowa: 1,5 szkl mleka, 4 łyżki grysiku, 4 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego,
Dodatkowo: 1 kostka masła, 1 słoik powideł śliwkowych (ok 330ml),
Ciasto: 45 dag mąki, 20 dag margaryny, 5 dag smalcu, 2 całe jajka, 8 dag miodu, 10 dag cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody,
Masa grysikowa: 1,5 szkl mleka, 4 łyżki grysiku, 4 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego,
Dodatkowo: 1 kostka masła, 1 słoik powideł śliwkowych (ok 330ml),
Wykonanie:
Ciasto: Z podanych składników zarobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 mniej więcej równe części i każdą piec ok 10-12 min w temp 200 stopni. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa grysikowa: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kaszkę i gotować przez chwilę ciągle mieszając aż zgęstnieje. Zostawiamy grysik żeby ostygł. Żeby nie powstał kożuch - trzeba co chwilkę mieszać. Gdy będzie zimny, miksujemy masło na puch i dodajemy stopniowo grysik, aż cały będzie połączony z masłem. Gotową masą przekładamy nasze blaty ciast.
Przełożenie: Ciasto- masa grysikowa-ciasto-powidło-ciasto- masa grysikowa-ciasto.
Gotowe Jo-Jo zostawiamy w chłodnym miejscu lub w lodówce ok godzinkę żeby mogło sobie razem ,,dojść" :)
Ciasto było wykonane w klasycznej formie o wymiarach: 25x36cm.
Przełożenie: Ciasto- masa grysikowa-ciasto-powidło-ciasto- masa grysikowa-ciasto.
Gotowe Jo-Jo zostawiamy w chłodnym miejscu lub w lodówce ok godzinkę żeby mogło sobie razem ,,dojść" :)
Ciasto było wykonane w klasycznej formie o wymiarach: 25x36cm.
wiedziałam, że jak tu wejdę to zrobię się strasznie głodna! Pycha!
hmm... ja spotykam się z tym ciastem pierwszy raz! wygląda przepyszne i tak pewnie smakuje :)
pozdrawiam i zapraszam do siebie!
Lubię takie klasyki :)
Cudowne ciasto, chyba jeszcze w takiej wersji nie jadłam :) przepis zapisuję i zapraszam do siebie :) maxymonium.com
robiłam podobne ciasto, pyszne jest, polecam przepis :)
Uwielbiam to ciasto :) A patrząc na zdjęcia, aż chce się jeść :)
Witam. Czy ciasto po upieczeniu jest twarde i dlatego trzeba je robić 2 dni wcześnie? Pytam, bo szukam idealnego przepisu na ciasto miodowe. Pozdrawiam
cisto po 2 3 dniach jest przepyszne aby bylo dobre w tym samym dniu przeloz je marmoladka z jablek goraca i na stepny placek kremem z goracych orzechow wtedy rozplywa sie w ustach powodzenia
nasączam placki zaparzoną czarną kawą
Takie ciasto prezentuje się całkiem fajnie i z pewnością jest smaczne. Ja jednak jestem wielkim zwolennikiem czekolady i wszelkiej maści deserów z jej wykorzystaniem. Dlatego tak chętnie robię desery z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl oczywiści z czekoladą w roli głównej.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
Pięknie wygląda i pewnie tak smakuje!Moja mama na każde święta je robiła i było pyszne teraz już robię ja i wspominam smaki swiateczne😍
Ja to ciasto jem od dziecka. Najlepsze jest jak postoi 2 dni. Robi sie mokre i przepyszne
Tak. Placki sa twarde,to kruche ciasto. Po dwoch dniach jest pyszne
Ja go robię z gotowanym serem,jest pyszne
Witam ja z jabłkami i masa orzechową
Pyszne,ja robię je często. Na placek masę z kaszy i na warstwę kaszy kwasny dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe. Tak przekładam 3 warstwy,na samej górze masa z kaszy i wylewam czekoladę, posypką z wiórków kokosowych, kawałki orzechów i płatki migdałowe. Robię też ciasto w wersji kasza manna pomieszana z kawa rozpuszczalna, wówczas nie dodaje powideł. Jest po prostu przepyszne. Wszyscy bardzo chętnie zjadają do ostatniego okruszka.