Nie jestem wielką smakoszką grzybów, ale sos z kurek jest jedyny w swoim rodzaju.
Dodatek śmietanki kremówki sprawia, że sos jest kremowy i delikatny, a pęczek świeżego koperku daje wspaniały zapach. Mięsko może być a nie musi. Ale jak lubicie na syto to dajcie:)
Składniki (dla 2 osób):
- 1 filet z kurczaka (ok 500g),
- 500 g kurek,
- 1 średnia cebula,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy fileta ok 10 minut. Gdy białko jest dobrze ścięte, a mięso kruche przekładamy fileta do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę na maśle. Kurki szybko myjemy na sitku pod bieżącą wodą i kroimy większa sztuki na cząstki a małe zostawiamy w całości.
Grzyby dodajemy do podsmażonej cebulki i całość dusimy na średnim ogniu (bez przykrywania) aż cała woda z grzybów odparuje. Co chwilę mieszamy. Po odparowaniu wody, dodajemy fileta, doprawiamy solą, pieprzem, wlewamy bulion. Dusimy aż bulion zawrze. Kremówkę wlewamy do garnuszka i roztrzepujemy ją z mąką (jeśli płyn będzie zbyt gęsty dolewamy łyżkę płynu z sosu). Roztrzepany płyn śmietankowy wlewamy do sosu, dobrze mieszamy całość. Koperek kroimy i na koniec dodajemy do sosu. Podajemy z makaronem lub jak lubimy:)
Mniam, musi obłędnie pachnieć, a jeszcze lepiej smakować :)
rewelacja! uwielbiam kurki :)
Uwielbiam kurki i taki kremowy sosik! Dodatek koperku musiał go wspaniale uzupełnić :-)
Uwielbiam kurki :-)
Uwielbiam kurki :-)