Proste kruche ciasto z jabłkami i serem, które świetnie się razem komponują. Miałam nadmiar sera z innego ciasta który musiałam jakoś wykorzystać. Ostatnio moja kuchnia jest dość monotematyczna dlatego nie dodaję teraz zbyt często przepisów. Obiecuję się poprawić:)
Składniki:
Kruche ciasto: 3 szkl mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 3/4 szkl cukru pudru, 4-5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka śmietany, 2 łyżki kakao
Ser: 0,5 kg białego sera dwukrotnie zmielonego, 3 jajka, 35 g masła lub margaryny, pół szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
Dodatkowo: 25 - 30 dag jabłek, 2 łyżki grysiku
***
Wykonanie:
Z podanych składników ciasta (oprócz kakao) zarobić jednolite, gładkie ciasto. Podzielić na pół. Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część rozwałkować i ułożyć w formie. Do drugiej części dodać kakao i wyrobić. Włożyć do zamrażarki. Jabłka obieramy, kroimy na plastry i mieszamy w misce z grysikiem. Grysik wsiąknie nadmiar soku powstały podczas pieczenia ciasta. Obtoczone jabłka układamy na jasnym cieście. Następnie robimy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, do białości. Stopniowo dodajemy ser i miękkie masło. Miksujemy aż masa będzie dobrze wymieszana i wsypujemy budyń. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę- dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką. Po wymieszaniu, wylewamy ją na jabłka. Wyjmujemy zimne ciemne ciasto z lodówki i trzemy je na tarce (na dużych oczkach) na ser. Całość pieczemy ok godzinę w temp 180 stopni. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.