Pyszna delikatna i krucha tarta z gruszkami. Możemy dodać do niej każde owoce.A wersja z kruszonką jest na prawdę wciągająca:) Użyłam dużej formy o średnicy 31 cm.
Kiedyś proponowałam Wam tartę z tym samym kremem lecz z brzoskwiniami i migdałami ->
***
Składniki:
Ciasto: 2 szkl mąki pszennej, 200 g margaryny lub masła (koniecznie zimnego), 2 żółtka, pół szkl cukru, 1 łyżka śmietany 18%, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa: 2 całe jajka, 330 g śmietany 12%, 2 łyżki mąki, łyżeczka aromatu waniliowego, 3 łyżki cukru (lub wg uznania)
Kruszonka: 100 g mąki, 50 g margaryny, 50 g cukru
Dodatkowo: odsączone gruszki w syropie lub z kompotu
Wykonanie:
Ciasto: Zimny tłuszcz zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać pozostałe składniki i szybko zarobić jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie wywałkować koło na tartę i dobrze nakłuć ciasto widelcem. Podpiec ok 13 min w temperaturze 180 stopni.
Masa śmietanowa: Jajka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, aromat i mąkę. Ucierać jeszcze 5 min. Gruszki położyć na podpieczonym spodzie, zalać masą śmietanową.
Kruszonka: Tłuszcz roztopić i gorący wlać do miski z mąką i cukrem. Zarobić ciasto i pokruszyć palcami w grudki.
Ciasto zalane masą śmietanową pieczemy 20 min w temp 180 stopni, po tym czasie posypujemy kruszonką i pieczemy kolejne 20-25 min. Tak żeby masa śmietanowa była zwarta a kruszonka upieczona.