Bardzo prosty i nieskomplikowany pomysł na śniadanie. Coś dla tych co lubią zjeść na ciepło, i nie mają zbyt dużo czasu rano:)
Do zapiekanki można też użyć np. plasterki bananów.
Do zapiekanki można też użyć np. plasterki bananów.
Składniki: (na formę o wymiarach: )
- 6 kromek chleba grahamka
- 3 jajka
- 0,5 l mleka 2%
- 2 łyżki masła (1 do roztarcia,1 na wierzch)
- 1 jabłko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Formę do zapiekania wysmarować masłem (nie musi być grubo). Dno wyłożyć połową chleba. Jabłko obrać, pokroić na cienkie plastry i wyłożyć na chlebie. Posypać je rodzynkami i przyłożyć drugą warstwą chleba. ( Jeśli mamy wyższą formę możemy dodać 3 warstwę i zwiększyć zalewę o 1 jajko i 0,25 l mleka). W naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko, cukier, cynamon, gałkę. Mieszanką zalać całość. Wierzch obsypać skórką pomarańczową i małymi kawałkami masła. Całość zapiec bez przykrycia w temp 180 stopni na ok 15 min. Aż masa się zetnie a wierzch ładnie zarumieni.