Dobry dzień nie może obejść się bez dobrej zupy:)
Trochę jarzyn, fasoli, śmietanki i gotowe:)
Jeśli nie macie kostek wieprzowych możecie je zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym.
Składniki:
Fasolkę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kości wieprzowe myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy w osobnym garnku na niewielkim ogniu. Zbieramy szumy łyżką. W tym czasie obieramy cebulę, marchew, pietruszkę seler. Warzywa kroimy w kostkę lub pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy dwie- trzy łyżeczki oliwy i lekko podsmażamy jarzyny. Gdy wywar z kości będzie gotowy wyciągamy je i dodajemy podsmażone warzywa do wywaru z kości. Z ugotowanego grochu odlewamy wodę i sam jasiek dodajemy do wywaru z jarzynami. Całość gotujemy chwilkę, doprawiamy solą, pieprzem. Śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy mąkę i roztrzepujemy żeby znikły grudki. Rozrzedzamy łyżką zupy. Mieszamy. Wlewamy (gdy jarzyny będą miękkie) do gotującej się zupy. Do podbitej zupy dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Trochę jarzyn, fasoli, śmietanki i gotowe:)
Jeśli nie macie kostek wieprzowych możecie je zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym.
Składniki:
- 1 litr grochu/ fasolki
- 500 g kości wieprzowych
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 1 średnia cebula
- ćwiartka selera
- 250 ml śmietanki do zup 18%
- 1,5 łyżki mąki
- natka pietruszki i lubczyk
- przyprawy: sól, pieprz,
Fasolkę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kości wieprzowe myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy w osobnym garnku na niewielkim ogniu. Zbieramy szumy łyżką. W tym czasie obieramy cebulę, marchew, pietruszkę seler. Warzywa kroimy w kostkę lub pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy dwie- trzy łyżeczki oliwy i lekko podsmażamy jarzyny. Gdy wywar z kości będzie gotowy wyciągamy je i dodajemy podsmażone warzywa do wywaru z kości. Z ugotowanego grochu odlewamy wodę i sam jasiek dodajemy do wywaru z jarzynami. Całość gotujemy chwilkę, doprawiamy solą, pieprzem. Śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy mąkę i roztrzepujemy żeby znikły grudki. Rozrzedzamy łyżką zupy. Mieszamy. Wlewamy (gdy jarzyny będą miękkie) do gotującej się zupy. Do podbitej zupy dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Taka zupa późnym latem-pasuje idealnie :)
dokładnie, teraz smakuje najlepiej:)
oh! kupiłaś mnie tym przepisem!
Pyszna, pożywna zupa, idealna na chłodniejsze dni :)