Nie udało mi się jeszcze nigdy pojechać do Szwajcarii ale mam nadzieje, że kiedyś to mi się uda. Przywiozłabym sobie dobre wino i duuużo czekolady:)
A rosti to placki robione z podgotowanych ziemniaków lub surowych. Ale w obu przypadkach tarte na grubych oczkach. Moja wersja była z lekko podgotowanych.
Ziemniaki wybierzcie takie, które zawierają dużo skrobi.
Składniki (dla 2 osób):
- 600g ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 10 dag żółtego sera * + plasterki na wierzch
- łyżka oliwy z oliwek
- duża łyżka masła
- pieprz, sól
- 1 jajko, łyżeczka koperku
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy na pół twardo z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Odcedzamy. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Trzemy na grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, starty żółty ser. Doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Kładziemy łyżką placki (można też usmażyć jeden duży na całej patelni). Jeśli macie trudność z przewróceniem - dopieczcie je w piekarniku.
Po upieczeniu kładziemy plasterek żółtego sera na wierzch i dodajemy jajko sadzone posypane świeżym koperkiem. Świetne i syte danie:) a jakie proste;)
Po upieczeniu kładziemy plasterek żółtego sera na wierzch i dodajemy jajko sadzone posypane świeżym koperkiem. Świetne i syte danie:) a jakie proste;)
Nie jadłam jeszcze placków ziemniaczanych tak [podanych, a wyglądają bardzo smakowicie :-)
Pyszna odmiana dla placków jakie ja znam :)