To jedno z moich ulubionych ciast, bo zapach orzechów roznosi się po całym domu.
A jedząc można się zapomnieć:) Ach!
***
Składniki: ( na 4 zwijańce) Ciasto: 1 kg mąki, 1 margaryna, 5 jajek, 1 szkl cukru, 10 dag drożdży, 1/2 szkl śmietany, 3/4 szkl mleka, pół łyżeczki soli
Masa orzechowa: 40 dag zmielonych drobno orzechów, 3/4 szkl cukru kryształu, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki słodkiego mleka, 2 lub 3 białka
Wykonanie: Margarynę roztopić. Jajka roztrzepać z 1 szkl cukru. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Wszystkie składniki zagnieść razem, dobrze wyrobić i odstawić ciasto na noc do lodówki.
Orzechy zalać gorącym mlekiem. Dodać cukier, masło, wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z jajek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 części każdą rozwałkować i nałożyć masę orzechową. Zwinąć. Dobrze jest każdą roladę owinąć w papier do pieczenia zostawiając ok 2 cm luzu. W te sposób ciasto nam nie pęknie i wyrośnie tyle ile trzeba. Piec w temp 200 stopni godzinę.
***