Zdrowa i lekka propozycja na obiad dla dbających o linię i nie tylko:)
Jestem fanką kwaśnych smaków więc nie raz robię go na parę dni. A to jak bardzo będzie kwaśny zależy tylko od nas:)
***
Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej (najlepiej z beczki), 1 cebula, 1,5 marchewki, 1 średnia pietruszka, 3 ziemniaki, ziele angielskie, dwie łyżki masła lub oliwy, 2 liście laurowe, majeranek, sól, pieprz
Wykonanie: Kapustę włożyć do garnka i zalać ok 1 l wody. Jeśli chcemy mniej kwaśny płuczemy zimną wodą kapustę. Nastawiamy na średni ogień. Kroimy obraną cebulę w kostkę,. Marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy co cebuli i masła. Lekko podsmażamy. Łączymy z kapustą. Doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim. Ziemniaki kroimy w kostkę. Gotujemy ok 40 min aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ale fajne! i jakieś takie wiosenne :)
wiosenne bo ostatnio mnie ciągnie do kolorów po tej szarości na zewnątrz:)
Szukam właśnie inspiracji na lekki obiad, a ten wygląda bardzo smakowicie :-)