Ciasto to jest idealne dla tych co nie lubią częstego pieczenia w piekarniku. Wszystkie warstwy pieką się razem. I nie ma mowy o zakalcu;) Ciasto jest z pierwszej książki siostry Anastazji ,,100 Nowych Ciast". Dokonałam w nim paru zmian po swojemu:)
***
Składniki: Ciasto Kruche: 3 szkl mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 20 dag cukru pudru, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 5 żółtek, 4-5 łyżeczek kwaśnej śmietany
Masa Jabłkowa: 1 kg jabłek, 1 galaretka agrestowa
Masa Kokosowa: 5 białek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 20 dag kokosu,
Biszkopt Biało- Czarny: 4 jajka, pół szkl mąki, 3/4 szkl cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao
Wykonanie: Ciasto kruche: Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem, proszek do pieczenia, śmietanę. Wyrobić ciasto.
Masa Jabłkowa: Jabłka, obrane i starte na tarce na grubych oczkach, rozprażyć w naczyniu , dodać suchą galaretkę i chwilkę jeszcze smażyć. Odstawić do ostygnięcia.
Masa Kokosowa: Białka ubić dobrze z cukrem, dodać kokos z mąką i delikatnie wymieszać łyżką.
Biszkopt B-Cz: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem. Wymieszać. Podzielić na pół. Do jednej części dodać łyżkę kakao.
Przełożenie ciasta: Ciasto kruche- masa jabłkowa- masa kokosowa- biszkopt czarny- biszkopt jasny. Piec w całości ok godzinę. Posypać cukrem pudrem.
***
Wygląda przecudnie! Musi być wyborne! Mam tez dwie książki siostry Anastazji:)
a w ilu stopniach sie to piecze bo nie podano
w około 180 stopniach:)