Idealne ciasto dla tych którzy lubią słodko kwaśne smaki:)
Nie jest bardzo kwaśne, a słodycz ananasów, śmietanki i biszkopta idealnie to równoważy.
***
SKŁADNIKI:
Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szkl cukru, 1/2 szkl mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody
Masa cytrynowa: 2,5 cytryny, 1,5 szkl wody, 2 budynie waniliowe, 1 i 1/2 szkl cukru, 1 kostka masła lub margaryny,
Śmietankowa pianka: 1/2 l śmietanki kremówki (36%), 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki: 2 paczki herbatników np. szkolnych, 1 puszka ananasów, 1/2 tabliczki czekolady
WYKONANIE:
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Ubijać do rozpuszczania cukru. Dodać wodę. Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać żeby nie było grudek. Wylać na brytfankę i piec ok 30 min.
Masa cytrynowa: Odcisnąć sok z cytryn. Dolać do soku wodę, odlać 0,5 szkl i zagotować resztę z cukrem. Do odlanej wody z sokiem wsypujemy budynie i mieszamy. Gdy się zagotuje wlać mieszankę budyniową. Mieszać aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić. Masło rozetrzeć mikserem, stopniowo dodawać budyń. Można dodać cukru pudru jeśli masa jest dla nas mało słodka.
Pianka z kremówki: Śmietankę dobrze ubijamy. Dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody. Ostudzoną wlewamy do śmietanki. Ananasy kroimy w kostkę i odsączamy.
Przełożenie ciasta: Biszkopt- masa cytrynowa- herbatniki- ananasy- śmietanka- starta gorzka (lub mleczna jak chcemy jeszcze bardziej słodko) czekolada.
wygląda wspaniale!
zdecydowanie dla mnie, lubię cytrynowe słodkości.
tak piekne ciasto:)
Wygląda fantastycznie! Uwielbiam cytrynowe ciacha!
Z ananasami, to dopiero mus być dobry :-)
Moje smaki :} pyszota!
Ile Ty tych ciast pieczesz?! :O wow!
Idealne połączenie smaków, pycha!
Ja bym chciała przeczytać, co napisałaś we wstępie, ale mój głupi komputer nie umie odczytać magicznej czcionki, której użyłaś... Ciacho boskie :)
Super wygląda to ciacho :-)
Jakiej wielkości formy uzyłaś do przygotowania tego smakołyku. Mam zamiar go zrobić, a nie chcę, by wyszedł za cienki albo za gruby.