Szybka przekąska, lub prosty obiad. Dobre dla każdego i na różną porę.
***
Składniki (na dwie osoby): sos: 250 ml śmietany 18%, 4 jajka, 25 dag startego na drobnych oczkach sera żółtego, łyżka pokrojonej natki pietruszki
farsz: 1 czerwona cebula, pół papryki marynowanej (lub świeżej podpieczonej), łyżka groszku konserwowego, łyżka kukurydzy konserwowej, 20 dag szynki,
1 opakowanie papirusu- Pomysł na soczystą pierś z kurczaka z papryką
Wykonanie: Składniki sosu połączyć i dobrze wymieszać. Cebulę pokroić w kółka i podsmażyć lekko na oleju, żeby zmiękła -odsączyć ją z tłuszczu. Paprykę i szynkę pokroić w cienkie plasterki. Formę tarty wyłożyć papirusem, częścią z przyprawami do środka. Położyć warzywa i szynkę do tarty. Wylać sos. Jak ktoś lubi chrupiący wierzch to może posypać go startym żółtym serem. Piec ok 25 min w temp 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do lekkiego ostygnięcia na 10 min.
***
Quiche! też muszę wreszcie zrobić :) Twój wygląda smakowicie i do tego papirus. Jak na razie papirus znam tylko w wersji "płótna na obrazy".
Wszystkiego dobrego na Nowy Rok!
Nie powiem, apetyczny kąsek :))
Bardzo apetyczna propozycja!