Monika C.
Nie udało mi się jeszcze nigdy pojechać do Szwajcarii ale mam nadzieje, że kiedyś to mi się uda. Przywiozłabym sobie dobre wino i duuużo czekolady:)
A rosti to placki robione z podgotowanych ziemniaków lub surowych. Ale w obu przypadkach tarte na grubych oczkach. Moja wersja była z lekko podgotowanych.
Ziemniaki wybierzcie takie, które zawierają dużo skrobi. 


Składniki (dla 2 osób):
  • 600g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 10 dag żółtego sera * + plasterki na wierzch
  • łyżka oliwy z oliwek
  • duża łyżka masła
  • pieprz, sól
  • 1 jajko, łyżeczka koperku
 Wykonanie:
 Ziemniaki gotujemy na pół twardo z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Odcedzamy. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Trzemy na grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, starty żółty ser. Doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Kładziemy łyżką placki (można też usmażyć jeden duży na całej patelni). Jeśli macie trudność z przewróceniem - dopieczcie je w piekarniku.
Po upieczeniu kładziemy plasterek żółtego sera na wierzch i dodajemy jajko sadzone posypane świeżym koperkiem. Świetne i syte danie:) a jakie proste;)

*ser polecam również zastąpić chudym, podsmażonym boczkiem wtedy placki mają jeszcze bardziej aromatyczny smak:)

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/szwajcarskie-inspiracje#
Etykiety: edit post
2 Responses
  1. agattekh Says:

    Nie jadłam jeszcze placków ziemniaczanych tak [podanych, a wyglądają bardzo smakowicie :-)


  2. Pyszna odmiana dla placków jakie ja znam :)


Prześlij komentarz