To delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, jest już tradycją w moim domu. Idealne na każde święta i okazję, nie jest trudne choć niektórym może się takie wydawać. Nie znam nikogo komu by nie smakowało. W książce 100 Nowych ciast siostry Anastazji jest znane jako Migdałowiec (wierzch ciasta jest w nim obsypany prażonymi migdałami).
Biszkopt można zastąpić też herbatnikami :)
Biszkopt można zastąpić też herbatnikami :)
Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szkl cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół szkl mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody
Masa: 1 l mleka, 1 żółtko, 3/4 szkl mąki pszennej, 3/4 lub pół szkl cukru kryształu,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła lub margaryny, łyżka alkoholu, 1 budyń śmietankowy (ok 47 g)
Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, 500 ml śmietanki kremówki 30%, 1 łyżka żelatyny, 1 paczka herbatników 330g (mogą być kakaowe lub 2 małe paczki mieszane)
Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać wodę. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do masy i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Wylać na prostokątną formę i piec ok 30-35 min w temp 160-180 stopni. Po upieczeniu ostudzić i wyciągnąć z formy.
Masa: Z mleka odlać 1,5 szkl i dodać do niej obie mąki, cukier, budyń i żółtko. Dobrze roztrzepać żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować. Gdy się zagotuje powoli wlewać mieszankę i dobrze mieszać aż zgęstnieje. Powstały budyń przykryć (żeby nie tworzył się kożuch) i odstawić do ostygnięcia. (Jeśli budyń będzie miał grudki warto przetrzeć go po prostu przez sitko, masa będzie wtedy idealnie gładka:) Utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Rozetrzeć składniki na gładki krem z alkoholem. Jeśli masa będzie dla nas mało słodka możemy dodać odrobinę cukru pudru. Masę schłodzić w lodówce.
Przełożenie ciasta:
Na biszkopt położyć całą schłodzoną masę budyniową. Na masę warstwę równo ułożonych herbatników. Na herbatniki gotową masę kajmakową. Na karmel znów warstwę herbatników- ja użyłam naprzemiennie herbatniki kakaowe i zwykłe o tej samej grubości. Na wierzch kładziemy ubitą śmietankę i posypujemy ją startą gorzką czekoladą.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody. Śmietankę ubijamy z czubatą łyżką cukru pudru i wlewamy ostudzoną żelatynę. Całe ciasto ostawiamy do chłodu.
1.Nałożenie masy budyniowej.
2.Wyrównanie masy budyniowej.
3. Pierwsza warstwa herbatników.
4. Masa kajmakowa.
5. Druga warstwa herbatników.
Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać wodę. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do masy i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Wylać na prostokątną formę i piec ok 30-35 min w temp 160-180 stopni. Po upieczeniu ostudzić i wyciągnąć z formy.
Masa: Z mleka odlać 1,5 szkl i dodać do niej obie mąki, cukier, budyń i żółtko. Dobrze roztrzepać żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować. Gdy się zagotuje powoli wlewać mieszankę i dobrze mieszać aż zgęstnieje. Powstały budyń przykryć (żeby nie tworzył się kożuch) i odstawić do ostygnięcia. (Jeśli budyń będzie miał grudki warto przetrzeć go po prostu przez sitko, masa będzie wtedy idealnie gładka:) Utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Rozetrzeć składniki na gładki krem z alkoholem. Jeśli masa będzie dla nas mało słodka możemy dodać odrobinę cukru pudru. Masę schłodzić w lodówce.
Przełożenie ciasta:
Na biszkopt położyć całą schłodzoną masę budyniową. Na masę warstwę równo ułożonych herbatników. Na herbatniki gotową masę kajmakową. Na karmel znów warstwę herbatników- ja użyłam naprzemiennie herbatniki kakaowe i zwykłe o tej samej grubości. Na wierzch kładziemy ubitą śmietankę i posypujemy ją startą gorzką czekoladą.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody. Śmietankę ubijamy z czubatą łyżką cukru pudru i wlewamy ostudzoną żelatynę. Całe ciasto ostawiamy do chłodu.
2.Wyrównanie masy budyniowej.
3. Pierwsza warstwa herbatników.
4. Masa kajmakowa.
5. Druga warstwa herbatników.
6. Na drugą warstwę herbatników kładziemy śmietankę i posypujemy czekoladą.
Uwielbiam ciasto 3 bit. Wygląda pysznie.
Przepis na moje ciasto 3 bit jest tutaj: http://www.kulinarnyblog.pl/pyszne-slodkie-ciasto-3bit/
super odmiana 3 bita :)
Niezwykle apetyczne ciasto :) Prawdziwy rarytas!
Wygląda pięknie:) Został Ci może jeszcze jeden mały kawałeczek?:)
końcówka ale jeden ładny by się jeszcze dało wykroić:) zapraszam do Bochni:D
Ależ się prezentuje... siostrze na pewno tak pięknie nie wychodzi. A Twoje wygląda jak z obrazka...
Uwielbiam to ciasto.
Jakie równiutkie - jak robione przy linijce :D
no po prostu zjawiskowe
Wspaniale wygląda to ciasto ,raz robiłam na biszkopcie i smakuje lepiej niż z samymi ciastkami z paczki.
Ależ bajeczne ciasto, piękne:)
Przepyszne ciasto,robilam wiele razy. Wszyscy w mojej rodzinie sie zachwycaja. Polecam!!!
Chce je upiec, ale mam kilka pytań. Jakie wymiary blaszki? Jakiej gramatury budyń? Ile tego cukru w masie, bo nie jest podane? I rozumiem, że puszkę gotujemy, bo o tym nie wspomniano ;)
wedelko : ciasto piekłam w prostokątnej blaszce o wymiarach 24 x 36. Do masy potrzeba ok 3/4 szkl cukru, całość cukru zużywamy do budyniu więc gdy rozcieramy masę z masłem już nie jest potrzebny. Budyń gramatury 40 g. A puszkę nie gotujemy bo wystarczy kupić gotową masę kajmakową którą wystarczy otworzyć i położyć na herbatnikach:) w razie pytań służę pomocą:) pozdrawiam:)
Dziekuję za odpowiedź :) Z tym cukrem chodziło mi o to, że w składnikach masy nie jest on wymieniony, a w opisie już tak, więc nie wiedziałam ile go potrzeba :) Masą kajmakową kupię gotową. Pozdrawiam :)
a jaki wymiar blachy?
wymiar blachy tak jak wyżej w komentarzu: 24x36, może też być na odrobinę mniejszej:)
Fajny bloog, wizualnie i kulinarnie.
Pyszne ciacho,biszkopt jednak kupiłam w Lidlu i masę budyniową,ciasto wszystkim smakowalo.
no to ja się tak zdenerwowałam! otóż biszkopt ok, ale połączenie margaryny z masa budyniową ani wczoraj ani dziś mi nie wyszła. Za pierwszym i za drugim razem się zważyło. Masa była zimna, kostka margaryny "Kasia" miękka. Wlewałam powolutku, jak to ma się w zwyczaju przy robieniu wszelkich kremów. Dziś to olałam i własnie studzi się zwykły budyń bez żadnych dziwolągów :(
Będę je robić na święta bo pysznie wygląda, tylko nie rozumiem do czego mleczko skondensowane? - bo do masy pisze litr mleka (normalnego), potem u góry śmietanka, a to skondensowane to do czego ma być? Pozdrawiam:) -Patka.
Bardzo dobre ciasto , na pewno będę je piekła :)
no tak doświadczona gospodyni jak wedelka pytała czy mleko skondensowane gotujemy ,a młode nie bardzo wiedza o co chodzi z tym mlekiem skondensowanym , bo to dopiero półprodukt do masy kaimakowej troszke skopałaś najlepiej napisać gotowa masa kaimakowa lub gotowane słodkie mleko skondensowame(2-4 h) Ciasta staranne - fajnie.
Wygląda pysznie :)