To delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, jest już tradycją w moim domu. Idealne na każde święta i okazję, nie jest trudne choć niektórym może się takie wydawać. Nie znam nikogo komu by nie smakowało. W książce 100 Nowych ciast siostry Anastazji jest znane jako Migdałowiec (wierzch ciasta jest w nim obsypany prażonymi migdałami).
Biszkopt można zastąpić też herbatnikami :)
Biszkopt można zastąpić też herbatnikami :)
Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szkl cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół szkl mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody
Masa: 1 l mleka, 1 żółtko, 3/4 szkl mąki pszennej, 3/4 lub pół szkl cukru kryształu,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła lub margaryny, łyżka alkoholu, 1 budyń śmietankowy (ok 47 g)
Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, 500 ml śmietanki kremówki 30%, 1 łyżka żelatyny, 1 paczka herbatników 330g (mogą być kakaowe lub 2 małe paczki mieszane)
Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać wodę. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do masy i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Wylać na prostokątną formę i piec ok 30-35 min w temp 160-180 stopni. Po upieczeniu ostudzić i wyciągnąć z formy.
Masa: Z mleka odlać 1,5 szkl i dodać do niej obie mąki, cukier, budyń i żółtko. Dobrze roztrzepać żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować. Gdy się zagotuje powoli wlewać mieszankę i dobrze mieszać aż zgęstnieje. Powstały budyń przykryć (żeby nie tworzył się kożuch) i odstawić do ostygnięcia. (Jeśli budyń będzie miał grudki warto przetrzeć go po prostu przez sitko, masa będzie wtedy idealnie gładka:) Utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Rozetrzeć składniki na gładki krem z alkoholem. Jeśli masa będzie dla nas mało słodka możemy dodać odrobinę cukru pudru. Masę schłodzić w lodówce.
Przełożenie ciasta:
Na biszkopt położyć całą schłodzoną masę budyniową. Na masę warstwę równo ułożonych herbatników. Na herbatniki gotową masę kajmakową. Na karmel znów warstwę herbatników- ja użyłam naprzemiennie herbatniki kakaowe i zwykłe o tej samej grubości. Na wierzch kładziemy ubitą śmietankę i posypujemy ją startą gorzką czekoladą.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody. Śmietankę ubijamy z czubatą łyżką cukru pudru i wlewamy ostudzoną żelatynę. Całe ciasto ostawiamy do chłodu.
1.Nałożenie masy budyniowej.
2.Wyrównanie masy budyniowej.
3. Pierwsza warstwa herbatników.
4. Masa kajmakowa.
5. Druga warstwa herbatników.
Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać wodę. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do masy i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Wylać na prostokątną formę i piec ok 30-35 min w temp 160-180 stopni. Po upieczeniu ostudzić i wyciągnąć z formy.
Masa: Z mleka odlać 1,5 szkl i dodać do niej obie mąki, cukier, budyń i żółtko. Dobrze roztrzepać żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować. Gdy się zagotuje powoli wlewać mieszankę i dobrze mieszać aż zgęstnieje. Powstały budyń przykryć (żeby nie tworzył się kożuch) i odstawić do ostygnięcia. (Jeśli budyń będzie miał grudki warto przetrzeć go po prostu przez sitko, masa będzie wtedy idealnie gładka:) Utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Rozetrzeć składniki na gładki krem z alkoholem. Jeśli masa będzie dla nas mało słodka możemy dodać odrobinę cukru pudru. Masę schłodzić w lodówce.
Przełożenie ciasta:
Na biszkopt położyć całą schłodzoną masę budyniową. Na masę warstwę równo ułożonych herbatników. Na herbatniki gotową masę kajmakową. Na karmel znów warstwę herbatników- ja użyłam naprzemiennie herbatniki kakaowe i zwykłe o tej samej grubości. Na wierzch kładziemy ubitą śmietankę i posypujemy ją startą gorzką czekoladą.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody. Śmietankę ubijamy z czubatą łyżką cukru pudru i wlewamy ostudzoną żelatynę. Całe ciasto ostawiamy do chłodu.
2.Wyrównanie masy budyniowej.
3. Pierwsza warstwa herbatników.
4. Masa kajmakowa.
5. Druga warstwa herbatników.
6. Na drugą warstwę herbatników kładziemy śmietankę i posypujemy czekoladą.