Unknown
Kolorowo, słodko i pysznie !

tort limonkowy bez pieczenia



Składniki: 1 paczka biszkoptów okrągłych, 1 duża paczka biszkoptów podłużnych, 1 śmietankę kremówkę 30%- 250ml, 3 limonki, pół pomarańczy, 0,7 kg jabłek, 2 brzoskwinie, 1 budyń waniliowy, 1/3 kostki margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 1 galaretka brzoskwiniowa, 2 łyżeczki żelatyny,

Wykonanie: Jabłka i brzoskwinie obieramy, trzemy na tarce, odciskamy sok. Przekładamy do garnka, wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy do jabłek. Prażymy często mieszając aż sok odparuje. Wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Dno formy wykładamy okrągłymi biszkoptami, brzegi- podłużnymi. Kładziemy ostygnięte jabłka.

Żelatynę rozpuszczamy w niecałe 1/3 szkl gorącej wody, gdy ostygnie wlewamy ją do ubitej śmietanki. Ubijając dodajemy 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z limonki i startą na małych oczkach skórkę z 1 limonki.

Gotujemy budyń według instrukcji, gdy ostygnie ucieramy go z margaryną. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Dodałam też 2 łyżki likieru cytrynowego.Jak ktoś nie ma- nie musi być.

Na nasze ułożone jabłka kładziemy warstwę biszkoptów i wylewamy  masę z kremówki.Gdy ciut stężeje kładziemy masę budyniową. Ozdabiamy wedle upodobań:)

pycha




owocowy tort



Przepis bierze udział w konkursie "Kosmetyczne inspiracje – kulinarne akrobacje!". Produkt Apart Natural, które mnie zainspirowały to:

Żel pod prysznic Morela i Pomarańcza: http://apartnatural.eu/pl/produkt,13,17,31,morela-i-pomarancza.html          oraz Awokado i Limonka

http://apartnatural.eu/pl/produkt,13,17,28,awokado-i-limonka.html


Etykiety: edit post
7 Responses
  1. kuchcikowo Says:

    Jest boski!!! Mistrzostwo!


  2. blenda2007 Says:

    nieziemski jest:D


  3. mostownica Says:

    Piękne i ciekawe! Muszę się z tym zmierzyć :)



  4. szana-banana Says:

    niesamowicie elegancko i smacznie wygląda,
    pozdrawiam ciepło!,
    Szana :)


  5. kozakowna Says:

    Wygląda niesamowicie!Musi być przepyszny!Pozdrawiam.


  6. Gość: Ala, ip-177-47.ists.pl Says:

    Wygląda obłędnie :) Mam tylko pytanie o foremkę, w której torcik był przygotowany? Jak to jest, bo obawiam się, że nie posiadam takiej...


Prześlij komentarz