Monika C.
Aromatyczne i rozpływające się w ustach:)
Dlaczego niedzielne? Bo do poniedziałku już ich nie ma!

rogaliki

Składniki:  
60 dag mąki (może być ciut więcej, tak do 80 dag), 30 dag margaryny, 2 lub 3 całe jajka, szczypta soli, cukru pudru ( zależy jak słodkie chcemy),1 łyżka cukru kryształu, 10-15 dag drożdży, 4 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie: nutella domowa (śliwkowa) z posiekanymi orzechami. Można użyć powidła, marmolady.

rogaliki

Wykonanie: Drożdże rozpuścić w kubku z łyżką cukru i ze śmietaną, wlać do pozostałych składników. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na kształt koła, przeciąć je na krzyż lub jeszcze raz, na brzegach kłaść farsz i zwijać do środka. Piec w temp 180 stopni ok 30 min. (aż się ładnie zrumienią:)

rogaliki

Życzę wszystkim smacznej niedzieli! :)
Etykiety: edit post
4 Responses
  1. slyvvia Says:

    Uwielbiam takie domowe rogaliki. Pysznie nadziane :)


  2. judik1119 Says:

    Jedno słowo - idealne!:-)



  3. kuchcikowo Says:

    Wcale się nie dziwię, że znikają już w niedziele :)


Prześlij komentarz