W to niedzielne przedpołudnie mam dla Was miodowe miękkie ciasto z budyniową masą na gorąco. Bardzo je lubię, jest to klasyka ciasta w moim domu:)
Poza tym czuje się w obowiązku wytłumaczyć ostatnie leniuchowanie od bloga:) Intensywnie oddałam się pracom wiosenno - porządkowym w ogródku. Sałata lodowa, seler naciowy, cebulki, rabarbar, lubczyk posadzone:) Nawet astry i goździki:) lubię mieć coś swojego.... jakoś inaczej mi potem smakuje;)
***
Składniki: Ciasto: 45 dag mąki, 20 dag margaryny, 5 dag smalcu, 8 dag miodu, 10 dag cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 2 całe jajka
Masa: 1 opakowanie budyniu bez cukru, 1/2 litra mleka, 10 dag cukru, 1 kostka masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego
***
Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, rozdrobnić ją z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zarobić jednolite ciasto. Uformować walec i podzielić go na 3 części. Każdą część rozwałkować, zwinąć na wałek i przenieś na brytfannę. Piec każdy w temperaturze 180 stopni ok 25-30 min. Aż się zrumieni.
Masa: Wlać mleko do garnka i odlać go tyle żeby można było roztrzepać budyń. Do gotującego mleka wsypać cukier i c. waniliowy, grzać aż się rozpuszczą i wtedy zalać je roztartym z mlekiem budyniem. Gotować dość długo. Zdjąć z ognia. Do gorącej masy budyniowej dodać masło i ucierać mikserem tak długo aż masa będzie jednolita. Gorącą masą przełożyć upieczone blaty. Na wierzch zrobić polewę.
Wygląda bardzo efektownie i dostojnie, jak przystało na królewca :-)
Piękne ciacho! Rzeczywiście prezentuje się iście królewsko :)
taki jak robi moja babcia :)
WOW - trzeba pisać coś więcej? :):)