Unknown
 Ten sernik króluje w tegoroczne święta na stole. Przyciąga kolorem i przekonuje smakiem:) Możemy go zrobić z każdymi owocami, kusi mnie z musem truskawkowym który mam zamrożony, a jak się skuszę to pokażę zdjęcia:)

sero brzoskwiniowiec z biszkoptami

 ***

SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4 jajka, 3/4 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Biszkopt ciemny: tak jak w jasnym + 3 łyżki kakao

Wkładka serowa: 60 dag zmielonego sera, 30 dag cukru pudru, 1 budyń waniliowy bez cukru, 6 jaj, 15 dag margaryny

Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Masa budyniowa:  1/2 l mleka, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, 1 łyżka cukru waniliowego, 4-5 łyżek cukru, 25 dag masła

_________________________________________________________________

WYKONANIE: Biszkopty: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp 160- 180 stopni ok 30- 40 min. Upiec tak oba biszkopty.

Wkładka serowa: Dobrze utrzeć margarynę z cukrem na gładki puch, stopniowo dodawać po 1 żółtku, ser oraz wsypać budyń. Ubić pianę z białek na sztywno i wymieszać na końcu z resztą masy.  Piec ok 30 min w temp 180 stopni. Aż się lekko zrumieni.

Masa owocowa: Zawartość puszki brzoskwiń przełożyć wraz z syropem do miski, zmiksować blenderem na mus, dolać 0,5 l wody i zagotować. Gdy dojdzie do wrzenia wyłączyć i wsypać galaretki, dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na ok 2 h żeby masa zaczęła tężeć. Możemy ją zrobić z dowolnymi owocami, np z puszką brzoskwiń lub z 1 kg dowolnych owoców rozprażonych na ogniu.

Masa budyniowa: Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w niej budynie, dodajemy cukier. Gotujemy pozostałą część mleka i gdy się zagotuje wlewamy rozpuszczone budynie. Mieszamy na ogniu aż zgęstnieje. Ostawiamy do ostygnięcia, po tym czasie rozcieramy masło i miksujemy je z wystudzonym budyniem.

Przełożenie: Biszkopt ciemny- połowa masy budyniowej- wkładka serowa- druga połowa masy- tężejąca masa owocowa- biszkopt jasny- polewa.



sero brzoskwiniowiec z biszkoptami

sero brzoskwiniowiec z biszkoptami
Etykiety: edit post
13 Responses
  1. martex.82 Says:

    cudowny, zwłaszcza ta brzoskwiniowa wkładka :)



  2. gin86 Says:

    Wygląda wspaniale i bardzo elegancko :)


  3. ale piękny! musi być pyszny :)


  4. mostownica Says:

    Twoje ciasto jak zawsze - idealne :) truskawki... mniam... i ładny talerzyk :)


  5. agattekh Says:

    Bardzo efektownie wygląda to ciacho :-)


  6. Gość: , ti0012a380-dhcp1548.bb.online.no Says:

    Witam!Ten ser jak sie upiecze to co ten upieczony mam dac wtedy na ciasto?:-)


  7. wiktorkowa Says:

    Drogi Gościu ser pieczemy osobno i ostygnięty przekładamy masą według kolejności:) pieczemy ok 30 min.


  8. Gość: , pgu45.internetdsl.tpnet.pl Says:

    jakie wymiary miała blacha?


  9. kamis Says:

    czemu nikt nigdy nie pisze, o wymiarach blachy! bezsensu takie przepisy


  10. Anonimowy Says:

    Czy wkładka serowa jest łatwa do wykonania? Chcę mieć pewność, że mi wyjdzie.


  11. Anonimowy Says:

    JAKIE WYMIARY MA BLACHA


  12. Izabela Says:

    Pięknie wyszło a jakie pyszne . Dziękuję


Prześlij komentarz