Dziś obiecany wpis o akcji World Baking Day . O co w niej chodzi? W tym roku spośród wielu innych krajów które biorą w nim udział jest także Polska. Reprezentuje nas aż 10 blogerek kulinarnych, w tym zaszczyt ten mam także ja:) Tym sposobem zostałam ambasadorką WBD. Światowy Dzień Pieczenia odbędzie się 19 maja pod przewodnim hasłem "BAKE BRAVE" czyli piecz odważnie. Mam nadzieje,że przyłączycie się w tym dniu do nas i każdy postara się wtedy upiec coś co normalnie przekracza jego umiejętności. Tylko próby pieczenia uczą nas coraz więcej:) Na głównej stronie WBD znajduje się lista 100 przepisów. Każdy przepis to inny poziom umiejętności. Od 1 - czyli najłatwiejszego do 100 - trudnego. Aż 100 piekarzy z całego świata chce nas zainspirować do pieczenia:) Pomyślmy czym byłby świat bez słodkości... :)
Mój przepis znajduje się na 35 poziomie.
Jest to Tort śmietankowo brzoskwiniowy. A jego przepis już podaje:
Składniki: ciasto:
-6 jajek
- 30 dag cukru
-25 dag mąki
- 10 łyżek zimnej wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masa brzoskwiniowa:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (850 g)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Składniki krem:- 2 budynie śmietankowe ( bez cukru)
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru cytrynowego ( lub innego alkoholu)
Wykonanie: Ciasto: Żółtka dobrze utrzeć na gładką masę z cukrem. Stopniowo dodawać po 1 łyżce wody. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wymieszać z masą jajeczną. Mąkę przesiać z proszkiem i połączyć z masą łyżką aż znikną grudki. Formę ( średnica 26 cm) wysmarować tłuszczem lub papierem do pieczenia. Piec w temp 160- 170 stopni ok 40 min. Gdy brzegi ciasta będą odchodzić a patyczek będzie suchy ciasto jest upieczone. Odstawić do ostygnięcia.
Masa brzoskwiniowa: Zawartość puszki przełożyć do garnka ( z syropem) i zmiksować na mus. Podgrzewać aż się zagotuje. Po zagotowaniu odstawić z ognia i wsypać galaretki. Mieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia w chłodne miejsce (ok 3 h). Masa będzie gotowa gdy zacznie tężeć i będzie gęsta.
Masa śmietankowa: Budynie ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do ochłodzenia i co chwile mieszać żeby nie powstał na nich kożuch. Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem na krem. Stopniowo dodawać budyń. Gdy masa będzie jednolita wlać alkohol. Jeśli krem jest mało słodki dodać jeszcze cukru pudru.
Przełożenie tortu: Biszkopt podzielić na 3 części. Na dwie położyć warstwę masy śmietankowej i masy brzoskwiniowej. Przyłożyć drugim posmarowanym ciastem, przykryć 3 cim biszkoptem. Dekorujemy wg upodobań:)
Ale szał :) gratuluję :) na jakiej podstawie każdy dostawał poziom trudności?
A tort - oczywiście pysznie wygląda!
szczerze to ciężko mi powiedzieć bo każdy kto wysyłał przepis miał go sobie ocenić wg trudności od 1-100. Napisałam trochę wyższy stopień trudności niż 35. Ale widocznie tak go ktoś ocenił:]
Gratuluję wyróżnienia, tort rzeczywiście rewelacyjny! Pozdrawiam :)
Tort wygląda olśniewająco i super pysznie :) Gratujulę i życzę powodzenia ! ;)
Cudowny ten torcik, bardzo mi się podoba :)
Oglądałam stronę WBD i może się skuszę... Ale nie wiem jeszcze, czy będę miała czas :)
świetny!
Bardzo smaczny torcik!
Chciała bym zrobić ten tort i mam pytanie: w jakiej ilości mleka ugotowac te budynie?
Według przepisu na opakowaniu
a wielkość tortownicy?
przepraszam,już znalazłam wyszło mi 26 cm
Witam ilu gramowa margaryna? 200g 250?
Coś mi się to dziwne wydaje. Ciasto niby pyszne ale składniki tragedia. Margaryna? Budyń gotowy? Kto tego używa? Przepis fajny, tort wygląda świetnie, ale margaryna to grzech w cukiernictwie!