Monika C.
Ciekawa i oryginalna wersja naleśników nadzianych farszem z pierogów ruskich. Dla mnie jest to smaczne połączenie i bardzo syte danie:) Przepis na naleśniki jest orientacyjny ponieważ zazwyczaj robię je ,, na oko".

naleśniki z farszem z pierogów ruskich z żółtym serem i boczkiem

Składniki: Ciasto: 0,75 ml mleka, pół szkl gazowanej wody, 1 jajko, 1 żółtko, pół łyżeczki soli, mąka pszenna ok 2 - 2,5 szkl

Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków, 300 g białego sera, 1,5 cebuli, sól, pieprz, 2 łyżki oleju

Dodatki: starty żółty ser, skwarki podsmażonego boczku, 2 łyżki masła

Wykonanie: Składniki ciasta dobrze mieszamy żeby nie było grudek lub miksujemy. Odstawiamy na ok 30 min. Smażymy z dwóch stron na patelni teflonowej aż się zarumienią. Odstawiamy do ostygnięcia. Ugotowane ziemniaki mielimy z serem, lub trzemy oba składniki na tarce na małych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na złoto. Łączymy ją z serem i ziemniakami, doprawiamy solą i pieprzem. Nie żałujcie pieprzu żeby farsz nie był mdły i nijaki:) Naleśniki smarujemy warstwą farszu i zwijamy. Układamy odpowiadającą nam ilość w naczyniu żaroodpornym. Między naleśniki dajemy masło. Gdziekolwiek bo i tak się roztopi:) Posypujemy całość startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni na ok 10 - 15min aż ser się roztopi, a naleśniki podgrzeją. Podajemy posypane skwarkami boczku i szczypiorkiem lub natką pietruszki.

naleśniki z farszem z pierogów ruskich z żółtym serem i boczkiem

naleśniki z farszem z pierogów ruskich z żółtym serem i boczkiem
8 Responses
  1. Ciekawa propozycja :) Takich naleśników nie jadłam


  2. słyszałam, że to bardzo fajna wersja.. A taka zapieczona jak u ciebie-mmm :)


  3. mostownica Says:

    Ciekawe... warte spróbowania :)



  4. agattekh Says:

    Na prawdę są smaczne, polecam, a mniej roboty niż przy pierogach ;-)


  5. Propozycja jak najbardziej dla mnie, nie cierpię robić pierogów, a naleśniki owszem, dziękuję za pomysł ;) !


  6. agattekh Says:

    Robiłam takie, są na prawdę smaczne :-)


  7. Kamila Kim Says:

    podaje zazwyczaj z sosem, ale ta wersja zapiekana z serem i skwarkami bardzo mnie zaintrygowała! jutro takie podam


Prześlij komentarz