Monika C.
Dzisiejsza propozycja śniadaniowa to zdrowa i sycąca na długo wersja płatków owsianych - inaczej:)
Nasze dodatki do placuszków możemy dowolnie zmieniać w zależności od smaku i ochoty. 
Mi przypadła do gustu ich cytrusowa wersja z sokiem pomarańczowym :)

Składniki: (dla 2 osób)
  • 1,5 szkl płatków owsianych (górskich)
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej lub razowej
  • 1 mandarynka
  • łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka otrąb pszennych (lub zarodków)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • pokrojone migdały
 Wykonanie:
Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać 3 szkl wody, dodać szczyptę soli i gotować na średnim ogniu ok 5-8 min. Mieszać.Gdy zmiękną odcedzić je przez sitko i dobrze wypłukać pod zimną wodą. Odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę, miód, cynamon, słonecznika, otręby oraz pokrojone cząstki mandarynki. Dobrze wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać ciepłe, polane miodem i posypane migdałami.







http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/szklanka-soku-do-sniadania

Etykiety: edit post
5 Responses
  1. zakateksmaku Says:

    Zjadłabym u Ciebie takie pyszne śniadanie:)


  2. Kulinarna Ja Says:

    Świetny pomysł, uwielbiam owsiankę, więc takie placuszki z pewnością będą mi smakować :)


  3. znane i baaardzo lubiane :)
    A jak ci się ładnie usmażyły!


  4. Pyszna propozycja śniadaniowa :)


  5. agattekh Says:

    Nie jadłam jeszcze takich placuszków, a wyglądają bardzo smakowicie :-)


Prześlij komentarz