Monika C.
Domowy ekstrakt waniliowy świetnie nadaje się do mas, kremów i deserów na zimno.
Składniki:
  • 0,5 l wódki
  • 6 lasek wanilii
  • 2 buteleczki o pojemności 250 ml
 Wykonanie: Laski wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć nasiona. Do butelek wlać alkohol, włożyć miąższ wanilii i pozostałe łodygi. Zakręcić. Wstrząsnąć i odstawić na min 1 nawet do 3 mc. Ekstrakt świetnie nadaje się do kremów, mas, zimnych deserów. Nie polecam do pieczonych ciast ponieważ wraz z wysoką temp alkohol odparuje.


Etykiety: , edit post
6 Responses

  1. anetin Says:

    pierwszy raz robiłam taki ekstrakt z 2 lata temu bodajże i naprawdę nie wiem, jak ja przedtem mogłam bez tego cuda funkcjonować w kuchni ;) obowiązkowa pozycja w mojej spiżarce


  2. judik Says:

    Niezbędny w każdej kuchni! :-)


  3. Niezbędny a ja dupa blada się przymierzam, przymierzam i jeszcze nie zrobiłam. Dziękuje za motywacje i kolejnego kopa by wkońcu się za to zabrać!


  4. Muszę też wreszcie zrobić taki ekstrakt, skorzystam chętnie z Twojego przepisu :)


  5. Katie Says:

    o, super! chętnie zrobię taki domowy ekstrakt. dzięki za inspirację :)


Prześlij komentarz