Jestem ciągle w temacie przetworów dlatego dziś znów coś dobrego do słoika:)
Sos słodko kwaśny to dobra alternatywa dla tych co wyjeżdżają i dla tych co lubią mieć szybki obiad w zapasach. Produkuję go rok w rok, więc jest to przepis sprawdzony w 100%. Oczywiście mięsko świetnie też do niego pasuje ;)
3 kg dojrzałych pomidorów, 1 papryka czerwona, 1 kg cebuli, 1 puszka kukurydzy, 1
puszka ananasów, 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki chili, 3 ząbki czosnku, 2
łyżki musztardy, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka wegety, 1 łyżka
curry, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 szklanki cukru, 1/2-3/4 szklanki octu, 2
czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i razem z pomidorami gotować ok godziny. Posolić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i razem z pomidorami gotować ok godziny. Posolić.
Po
zagotowaniu dodać pokrojonego w kostkę ananasa, pokrojoną paprykę i
pozostałe składniki
(oprócz mąki) i gotować ok pół godz, lub na tyle długo , aby papryka się nie rozgotowała. Mąkę rozrobić w soku z ananasa i dodać do sosu. Wymieszać i zagotować.
(oprócz mąki) i gotować ok pół godz, lub na tyle długo , aby papryka się nie rozgotowała. Mąkę rozrobić w soku z ananasa i dodać do sosu. Wymieszać i zagotować.
Szukałam właśnie takiego przepisu!:)
Będzie doskonały do makaronu :)
Robię podobny sos, do słoików, dobrze, że mi przypomniałaś, jest naprawdę pyszny :)
Ile słoików wyszło z podanego przepisu? :)
przepis genialny :D zrobiłam jest pyszny i dodałam 1 puszke fasoli mung od siebie