Z powodu częstych przeziębień w naszym domu, postanowiłam zrobić własny syrop. Wzmacnia odporność i nadaje się też dla dzieci. Dorośli powinni pić rano i wieczór po 10 ml, dzieci 5 ml. Ma dość mocny i wyrazisty zapach:)
Składniki: (na 1 słoik 300ml)
- 1 cytryna
- 1 główka czosnku
- ok 5-6 cm korzenia imbiru
- 2 łyżki cukru
- 2 duże łyżki miodu
Wykonanie:
1. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i porządnie myjemy szczoteczką. Można też chwilkę potrzymać ją w roztworze sody i wody- wtedy będziemy mieć jeszcze większą pewność że jest dobrze umyta.
Kroimy ją na plastry. Czosnek, imbir obieramy i kroimy na plasterki. W słoiku o pojemności 250 ml układamy na samym dnie: pokrojony czosnek, zasypujemy go łyżką cukru. Następnie plastry imbiru- zalewamy łyżką miodu. Na końcu plastry cytryny które zalewamy 1,5 łyżki miodu i 1 łyżką cukru. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
2. Przecedzony syrop może postać w lodówce do 5 dni. Jeśli tego nie zrobimy- do 2 dni trzeba go wypić. Z jednego słoika wyszło mi ok 150 ml syropu.
1pałka czosnku, myślę, że chodzi o 1 główkę czosnku-pozdrawiam!
domowe syropy są bardzo potrzebne, nawet jak nie przeziębienie to idealnie pasuje do napoju w zimie, na rozgrzanie :)
Czosnek jest bardzo wyczuwalny czy nie? Chętnie bym zrobiła taki syrop :)
Ewo przy tej ilości jest jednak dominujący z zapachu i smaku. Jeśli go nie lubisz to możesz dać połowę główki a zwiększyć ilość imbiru:)
Ciekawy przepis, chętnie spróbuję :)
Dobry lek na przeziębienia :)
Moja zmora z dzieciństwa! Doceniona w dorosłym życiu :-)
Wcześniej robiłam taki syrop bez imbiru i dzieci piły go jak "za karę" Dodanie imbiru sprawił że ten syrop lepiej smakuje.
Wcześniej robiłam taki syrop bez imbiru i dzieci piły go jak "za karę" Dodanie imbiru sprawił że ten syrop lepiej smakuje.
zrobilam syropek,odczekalam i wypilam,niecma nawet zlego smaku, imbir i cytrynka wyczuwalne, czosnku wcale nie czuje :)
zrobilam syropek,odczekalam i wypilam,niecma nawet zlego smaku, imbir i cytrynka wyczuwalne, czosnku wcale nie czuje :)
Na ile czasu odstawiamy syrop w ciemne miejsce?
Ile powinien stać taki syrop, od zamknięcia słoika, do pierwszego użycia?