Monika C.
Z powodu częstych przeziębień w naszym domu, postanowiłam zrobić własny syrop. Wzmacnia odporność i nadaje się też dla dzieci. Dorośli powinni pić rano i wieczór po 10 ml, dzieci 5 ml. Ma dość mocny i wyrazisty zapach:)
 Składniki: (na 1 słoik 300ml)
  • 1 cytryna
  • 1 główka czosnku
  • ok 5-6 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 duże łyżki miodu
 Wykonanie:
1. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i porządnie myjemy szczoteczką. Można też  chwilkę potrzymać ją w roztworze sody i wody- wtedy będziemy mieć jeszcze większą pewność że jest dobrze umyta.
Kroimy ją na plastry. Czosnek, imbir obieramy i kroimy na plasterki. W słoiku o pojemności 250 ml układamy na samym dnie: pokrojony czosnek, zasypujemy go łyżką cukru. Następnie plastry imbiru- zalewamy łyżką miodu. Na końcu plastry cytryny które zalewamy 1,5 łyżki miodu i 1 łyżką cukru. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
2. Przecedzony syrop może postać w lodówce do 5 dni. Jeśli tego nie zrobimy- do 2 dni trzeba go wypić. Z jednego słoika wyszło mi ok 150 ml syropu.


Etykiety: edit post
13 Responses
  1. Anonimowy Says:

    1pałka czosnku, myślę, że chodzi o 1 główkę czosnku-pozdrawiam!


  2. domowe syropy są bardzo potrzebne, nawet jak nie przeziębienie to idealnie pasuje do napoju w zimie, na rozgrzanie :)


  3. Czosnek jest bardzo wyczuwalny czy nie? Chętnie bym zrobiła taki syrop :)


  4. wiktorkowa Says:

    Ewo przy tej ilości jest jednak dominujący z zapachu i smaku. Jeśli go nie lubisz to możesz dać połowę główki a zwiększyć ilość imbiru:)


  5. napiecyku.pl Says:

    Ciekawy przepis, chętnie spróbuję :)


  6. Dobry lek na przeziębienia :)


  7. judik Says:

    Moja zmora z dzieciństwa! Doceniona w dorosłym życiu :-)


  8. Aga Bunia Says:

    Wcześniej robiłam taki syrop bez imbiru i dzieci piły go jak "za karę" Dodanie imbiru sprawił że ten syrop lepiej smakuje.


  9. Aga Bunia Says:

    Wcześniej robiłam taki syrop bez imbiru i dzieci piły go jak "za karę" Dodanie imbiru sprawił że ten syrop lepiej smakuje.


  10. patksp Says:

    zrobilam syropek,odczekalam i wypilam,niecma nawet zlego smaku, imbir i cytrynka wyczuwalne, czosnku wcale nie czuje :)


  11. patksp Says:

    zrobilam syropek,odczekalam i wypilam,niecma nawet zlego smaku, imbir i cytrynka wyczuwalne, czosnku wcale nie czuje :)


  12. Na ile czasu odstawiamy syrop w ciemne miejsce?


  13. Ile powinien stać taki syrop, od zamknięcia słoika, do pierwszego użycia?


Prześlij komentarz