Unknown


Szybka sałatka na drugie śniadanie, idealna do spakowania do pracy lub szkoły. Oscypek możemy zastąpić filetem z kurczaka.
Sos robię najczęściej jogurtowy lub na bazie oliwy z oliwek i ziół.
 ***
Składniki: (dla 2 osób)  ok 6 liści sałaty lodowej, 3 jajka, 25-35 dag oscypka, garść pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory, 1 mała cebula czerwona,
Dressing jogurtowy:  1 mały jogurt naturalny, pół łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz, odrobina suszonej bazylii

Wykonanie:  Jajka gotujemy na twardo. Liście sałaty myjemy, osuszamy. Palcami rozrywamy do miseczki. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Zwykłe pomidory łupimy i kroimy na cząstki. Cebulę siekamy w pióra. Jajka obieramy i kroimy na grube kawałki. Oscypek dzielimy na dość grube plastry które przecinamy na pół. Kładziemy go na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. I krótko obsmażamy z obu stron. Nie można zbyt długo bo ser się roztopi. Całość mieszamy i zalewamy sosem jogurtowym. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/sniadania-do-pracyszkoly
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/salatka-na-wynos
Unknown
Jest to deser bardzo prosty i bardzo szybki. Przymknijmy tylko oko że też ciut kaloryczny ;) 
 Jeśli nosi nas na coś mega słodkiego to ten deser te ochotę na pewno spełni:)

 ***
Składniki:
2 banany, 1 duża łyżka masła, kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka cukru brązowego (może być też biały), szczypta cynamonu, szczypta kardamonu
Dodatkowo: 
pokrojona gorzka czekolada

Wykonanie:
Roztop na patelni masło, dodaj przyprawy, cukier i sok z cytryny. Na tak rozgrzanym i doprawionym maśle smażymy banany z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe i posypane startą gorzką czekoladą.



Unknown
Przepis pochodzi z książki 103 Ciasta Siostry Anastazji. Muszę Was przeprosić za niestaranne zdjęcia Ambasadora. Tak szybko znikał z powierzchni talerza że zdjęcia były robione w ekspresie. Pomimo tego że ciasto składa się głównie z dwóch mas to nie jest słodkie, a dodatek ananasów i pokrojonej czekolady sprawia że jest jeszcze smaczniejsze. Nie jest pracochłonne a efektowne w smaku:)

 ***
 Upiec jasny biszkopt. Przepis znajdziecie tu.

Składniki:
1 l mleka, 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 2 żółtka, 2 kostki margaryny, 15 - 20 dag cukru pudru, 2 łyżeczki kakao, pokrojone orzechy włoskie, pół paczki rodzynek, czekolada, ananasy z puszki, sok z cytryny

Wykonanie: Masa: W 1/4 l mleka roztrzepać budyń, dodać całe jajka, żółtka i mąkę. Ważne żeby nie było grudek.
Pozostałe mleko zagotować i powoli wlewać naszą mieszankę. Energicznie mieszamy, tak żeby powstał budyń. Odstawiamy go do ostygnięcia. Przykrywamy- żeby nie zrobił się kożuch.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Powstałą masę dzielimy na dwie części z czego jedną przekładamy do osobnej miski. Do jednej części dajemy kakao, orzechy, namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki oraz pokrojoną czekoladę. Do drugiej (białej) części pokrojonego i dobrze odsączonego ananasa oraz sok z cytryny.
Przełożenie: biszkopt-masa ciemna-masa jasna.
Ozdabiamy wierzch startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi.



Etykiety: 23 komentarze | edit post
Unknown
W dzisiejszy Światowy Dzień Makaronu mam dla Was oryginalną zapiekankę i szybką w przygotowaniu. 
Zachęcam do wypróbowania :)  

Składniki: (dla 4-5 osób)
400 g makaronu świderki, 30 dag brukselki, 1 duży lub 2 mniejsze pomidory, 1 łyżka masła, 20 dag salami chorizo (lub innego ulubionego salami), 30 dag sera żółtego, kilka kropel soku z cytryny, bazylia, pieprz, 

Sos beszamelowy: 
2 szkl mleka, 1/4 kostki masła, 2,5 łyżki mąki, pół łyżeczki soli, odrobina pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej, 
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente wg instrukcji. Brukselkę obrać, umyć i wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli i soku z cytryny. Gotować ok 5 min. Wyjąć z wody, opłukać zimną wodą. Naczynie ceramiczne lub żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wsypać połowę ugotowanego makaronu. Na nim ułożyć warstwę z brukselki. Lekko potrzeć serem żółtym i przykryć resztą makaronu. Chorizo kroimy na plastry i układamy na makaronie. Pomidory obieramy ze skórki i pokrojone kładziemy na kiełbasie. Posypujemy pomidory bazylią i pieprzem. Całość zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy dość grubo startym żółtym serem.

Sos beszamelowy: Masło roztapiamy na małym ogniu na patelni lub rondelku, dodajemy mąkę i ciągle mieszając robimy zasmażkę. Wlewamy mleko z resztą przypraw i nadal mieszamy. Sos powinien lekko zgęstnieć.

Unknown
Po ostatnich zakupach wróciłam do domu z pięknymi i pachnącymi pomarańczami. Ich cena nie jest teraz wysoka dlatego warto je nie tylko kupić i zjeść ale i wykorzystać skórkę :) Z 3 pomarańczy wyszły mi 2 słoiczki o pojemności 200 ml i na pewno nie ostatnie w tym roku:) Są świetnym dodatkiem do ciasta i innych deserów. Inspiracją był przepis Marzeny.

Składniki:  
3 duże pomarańcze, sok z połówki cytryny, 1,5 szkl cukru kryształu

Wykonanie:
  1. Pomarańcze szorujemy szczoteczką w ciepłej wodzie. Osuszamy. Nacinamy na krzyż i obieramy za pomocą nożyka.
  2. Skórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy od 24 h lub nawet dłużej. Ważne żebyśmy często zmieniali wodę. Przez ten czas min 4-5 razy. 
  1. Miękkie i wymoczone skórki gotujemy ok 3 razy po 10 min we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z 1 łyżki cytryny. Po każdym gotowaniu przelewamy skórki zimną wodą. Za każdym razem woda musi być świeża!
  2. Po ostatnim gotowaniu odcedzamy i odsączamy je z nadmiaru wody i małym nożykiem wycinamy białą część skórek. Po czym kroimy je w kostkę lub małe paseczki.
  3. Na 1 szkl pokrojonych skórek używamy 1 szkl cukru. Na skórkę z 3 pomarańczy wyszło mi ok 1,5 szkl skórki dlatego też 1,5 szkl cukru. 
 4.Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy pół szkl gorącej wody. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy skórkę i gotujemy ok 5-10 min. Po tym czasie przenosimy rondelek ze skórką w zimne miejsce żeby się ostudziła. Potem znów gotujemy 5 min. I gorące skórki wraz z syropem przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.