Monika C.
Kolorowe ciasto warstwowe. Dla lubiących dobrą mieszankę smaków. 

coś dla wymagających
Składniki:
Ciasto: 3 szkl mąki pszennej, 20 dag margaryny, 20 dag cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany, 4 żółtka,

Ciasto zagnieść ze wszystkimi składnikami, podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blaszkę, przykryć masą makową.(Dałam z puszki 850g) Drugą część rozwałkować, pokroić na paski, zrobić kratkę na masie makowej. Piec ok 55 min 180 stopni.

Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, galaretka cytrynowa, 1 łyżeczka żelatyny

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć aż sok odparuje, dodać suchą galaretkę, żelatynę. Wymieszać dokładnie. Odstawić do ostygnięcia.

Masa budyniowa: 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,, 1 kostka masła lub margaryny.

Z mleka, cukru, żółtek, mąki, ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.



Przełożyć ciasto: Na ciasto makowe wyłożyć jabłka, masę budyniową, ułożyć herbatniki, polać polewą.
Etykiety: edit post
0 Responses

Prześlij komentarz