Dobry pomysł gdy nie ma nic słodkiego w domu, a spiżarka pełna:)
Składniki: 8 średnich gruszek, 10 dag orzechów siekanych, 5 dag orzechów mielonych, łyżka masła, sok z pół cytryny, litr wody, 3/4 szkl cukru, 2 czubate łyżki miodu, łyżka mleka, garść płatków migdałów, szczypta cynamonu
Sposób wykonania: Gruszki obrać, wydrążyć pestki, i pogłębić połówkę gruszek wydrążając miękisz. W zagotowanej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny podgotować połówki gruszek żeby lekko zmiękły (ok 5-8 min). Wyciągnąć z wody i ostudzić.
Farsz: Roztapiamy masło, dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę miękisz i jedną gruszkę trzemy na drobnych oczkach, dodajemy orzechy, miód,migdały, mleko, cynamon, kilka kropel soku z cytryny. Dusimy na małym ogniu. Gotowym farszem nadziewamy gruszki, wykładamy naczynie żaroodporne i pieczemy bez przykrycia 10 min w temp 180 stopni. Podajemy na ciepło.
Jak to pachnie... jesienią!
Pychotaa, napewno spróbuje!
Śliczne zdjęcia
Jadłam kiedyś taką gruszkę w restauracji i z wielką chęcią skorzystam z przepisu i odtworzę tą pyszność:)