Monika C.

 


Mąż zdobył piękne grzyby więc trzeba było je wykorzystać.


Gulasz jest aromatyczny, wspaniale pachnie i smakuje.


 


z grzybkami


***


Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 4 prawdziwki, borowiki ( lub takie jakie mamy :), 2 średnie cebule, 3/4 szklanki białego wytrawnego wina, 4 plastry słoniny, 3 liście laurowe, pieprz, sól, czosnek suszony, 


Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy, kroimy w grubszą kostkę, posypujemy pieprzem, czosnkiem suszonym i przyprawą do wieprzowiny. Odstawiamy do miski i wkładamy na pół godziny do lodówki. Kroimy cebulę w drobną kostkę, słoninę również. Topimy ją na patelni i dodajemy cebulę. Jak się zarumieni dodajemy mięso z lodówki. Dusimy na niewielkim ogniu, gdy odparuje  tłuszcz dolewamy jeszcze wino i dusimy nadal. Dodajemy 3 listki laurowe, łyżeczkę papryki słodkiej. Między czasie grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do gulaszu. Dopiero teraz solimy całość wedle smaku (przez to mięso będzie kruche). Sos możemy zabielić.


Robię to rozcierając 3 łyżeczki śmietany z 3 łyżeczkami mąki pszennej i łyżką wody. Ma przypominać gęstą śmietanę. Dobrze rozcieramy żeby nie było grudek, dolewamy 2 łyżeczki sosu żeby zahartować i wlewamy całość do gulaszu. Wspaniale komponuje się z kaszą gryczaną prażoną. Chyba że ktoś nie lubi;)


 


***


z grzybkami

Etykiety: edit post
1 Response
  1. blenda2007 Says:

    pięknie wyglada:)


Prześlij komentarz