Monika C.

Uwielbiam ryż, na słodko, na słono, na ostro...


A tak lubię najbardziej:)


 


ryż na słodko


***


Składniki: (na 2 osoby) 1 woreczek ryżu parboiled, 3 średnie jabłka, 1 duża nektarynka, 1,5 szklanki mleka, pół szklanki białego wina wytrawnego, 5-6 suszonych daktyli, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżeczka miodu, cynamon (ile lubimy)


Wykonanie: Jabłka i nektarynkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ryż wyciągnąć z woreczka, opłukać. Do startych owoców dodać ryż, sok z cytryny, wino i dusić na małym ogniu aż wyparuje cały sok i wino. Często mieszamy. Gdy odparuje dolewamy mleko, daktyle i pozostałe składniki. Gdy ryż zmięknie odstawiamy z ognia. Gdyby ryż był zbyt suchy a nie był miękki możemy dodać trochę więcej mleka. Podajemy na ciepło.


***


ryż na słodko

Etykiety: edit post
1 Response
  1. blenda2007 Says:

    fajny i ciekawy przepis:)


Prześlij komentarz