Przepis na oryginalny deser dla miłośników słodkości.
Wypatrzyłam go w gazecie i nie mogłam się doczekać kiedy będę mieć chwilę żeby go zrobić:)
***
SKŁADNIKI:
Ciasto: 2 szklanki mleka i mąki, 2 jajka, 2 łyżki kakao, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe, pół kostki masła, pół szklanki cukru
Masa serowa: 25 dag sera białego, 1 cukier waniliowy, 1 serek typu Danio waniliowy, 1,5 łyżki cukru pudru, 250 ml śmietany kremówki
Dodatkowo: brzoskwinie w zalewie ( użyłam domowych), olej do smażenia, biała czekolada
WYKONANIE: W dużej misce połączyć wszystkie składniki ciasta i energicznie wymieszać żeby nie było grudek. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Smażyć cienkie naleśniki. Z podanej porcji powinno wyjść ok 7-8 szt. Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń. Mieszać aż budyń zgęstnieje. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać chłodny budyń. Jeden naleśnik posmarować cienko masą i zwinąć rulon. Brzoskwinie pokroić na duże kawałki.
Twaróg, serek, cukier waniliowy i cukier puder utrzeć mikserem ( nie miałam zmielonego sera więc blenderem go rozdrobniłam:). Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z serem. Naleśniki przełożyć masą budyniową i kremem serowym. Na warstwie serowej wokoło brzegów rozłożyć brzoskwinie. Tort schłodzić min godzinę. Pozostały naleśnik pokroić na plastry i udekorować wraz z startą białą czekoladą wierzch.
***
***
***
Świetny :)
ale piękny:D
Wow! Widzę, że torciki naleśnikowe mogą przybierać różne formy! Mój był kiedyś taki kuchnia.takieproste.pl/malinowy-tort-nalesnikowy/. W Twoim pięknie się warstwy odcinają.
Mostownico - Twój wyglądał pysznie:) taka wersja malinowa:)