Idealna i syta przekąska na każdą porę dnia.
Składniki: 3 pomidory, 30 dag piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 opakowanie Winiary Papirus- z ziołami prowansalskimi, pół szklanki ryżu, 1 kostka bulionowa, 1 malutka cukinia, 1 szklanka wody, pół łyżeczki curry, pół szklanki wytrawnego wina, łyżka masła, sól,pieprz
Wykonanie: Filet z kurczaka wykonać wedle instrukcji na opakowaniu Winiary. Pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać. odciąć ,,główkę" pomidora i delikatnie wydrążyć zawartość pomidora zostawiając ścianki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła, dodać opłukany ryż, podlać winem i wodą z rozpuszczoną kostką bulionową. Dodać drobno pokrojoną cukinię. Dusić na małym ogniu aż woda wyparuje a ryż napęcznieje. Dodać curry, szczyptę soli i kurczaka. Gotowym farszem napełnić pomidory. Przykryć daszkami, położyć na naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia i przykryć folią.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 10 -15 min aż pomidory zmiękną.
***
Prześlij komentarz