Monika C.

Coś dla miłośników - naleśników :)


nalesniki na słono


 


Składniki na ciasto: 1 litr mleka, pół szklanki wody, 3 jajka, pół łyżeczki soli, mąki pszennej tyle żeby ciasto miało gęściejszą konsystencję


Składniki na szpinak: 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny, 20 dag sera tłustego


Składniki do sosu: 3 duże pomidory, 2 łyżki masła lub oliwy, 1 cebula, natka pietruszki, szczypta pieprzu cayene, łyżka koncentratu pomidorowego i łyżka ulubionego ketchupu


Wszystkie składniki ciasta wymieszać i smażyć naleśniki. Szpinak udusić na patelni z dodatkiem pozostałych składników. Oprócz twarożku. Jak woda odparuje ściągnąć z ognia i twarożek wymieszać ze szpinakiem. 


Pomidory sparzyć obrać, cebulę obrać- pokroić wszystko w kostkę. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pomidory. Dusić aż odparuje sok z pomidorów i dodać pozostałe składniki. Wymieszać i dusić jeszcze 5 min.


 

Etykiety: edit post
2 Responses
  1. ggosia9 Says:

    Uwielbiam takie naleśniczki, ja tylko do szpinaku dodaję ser Bałkański(np. z lidla), podobny do fety, za to pomysł z pomidorową salsą muszę wypróbować, zapowiada się pysznie:)


  2. wiktorkowa Says:

    Muszę spróbować z tym serem Bałkańskim:) Pomidorowa salsa nadaje naleśnikom łagodniejszego smaku:)


Prześlij komentarz