Znalazłam ten przepis w gazecie i bardzo mnie nosiło żeby wreszcie go wypróbować.
Pyszne na popołudniową słodką zachciankę :)
***
Składniki: 1/2 l wody, 25 dag masła, 50 dag mąki, 8 jaj, 1/2 l śmietany kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego
Wykonanie: Zagotuj wodę w garnku i dodaj sklarowane masło, wsyp mąkę i mieszaj na ogniu ok 5 min. Gdy zacznie odstawać od garnka, odstaw do ostudzenia.
Do lekko ciepłego ciasta, cały czas mieszając, wbijaj po jednym jajku. Ciasto powinno mieć ciągnącą konsystencję. Blachę wysmaruj masłem i wyciskaj szprycą obwarzanki lub formuj okrągłe bułeczki. Piec w temp 200 stopni 20 minut. Po przestudzeniu rozetnij ptysie na pół.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Napełnij ptysie i posyp cukrem pudrem. Przepis na ok 15 szt.
***
Widzę, że dziś wszystkim ciasto ptysiowe w głowie:)
Ja nie przepadam, ale moj chlopak uwielbia :)
MNIAM:D