Ostatni natłok zajęć nie pozwolił mi aktywnie dodawać nowych przepisów.
Ale dziś postaram się to nadrobić pyszną Wuzetką. Palce Lizać:)
***
Składniki biszkopt: 6 jajek, 3/4 szkl cukru kryształu, 1 szkl mąki pszennej, 3 łyżeczki kakao, 2 łyżki wody,
1,5 łyżki proszku do pieczenia,
Masa śmietankowa: 1 l śmietanki 30%, 1/2 szkl cukru pudru, 4-5 łyżek żelatyny
Dodatkowo: Dżem porzeczkowy.
Polewa: 1 czekolada gorzka, 4-5 łyżek masła
Wykonanie biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka, dodać cukier i żółtka. Dobrze ubić. Aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie wymieszać. Wylać na blachę. Piec w temp 180 stopni 35 min.
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości ciepłej wody. Ostudzić. Śmietankę dobrze ubić z cukrem pudrem, delikatnie wlać żelatynę. Zmiksować.
Polewa: Czekoladę pokruszyć na kostki, dodać masło, roztopić.
Przełożenie: Biszkopt przedzielić na pół. Dolny biszkopt posmarować równomiernie dżemem porzeczkowym, nałożyć masę śmietankową, przyłożyć drugim biszkoptem. Wylać polewę.
***
***
pięknie się prezentuje :)
pyszne ciasto:)
cudne biało - ciemne warstwy :)
jak a uwielbiam to ciasto pycha!!
Witam mam pytanko jaka ma byc duża blacha?