Monika C.

Ostatni natłok zajęć nie pozwolił mi aktywnie dodawać nowych przepisów.


Ale dziś postaram się to nadrobić pyszną Wuzetką. Palce Lizać:)


czarno biała dama


***


Składniki biszkopt: 6 jajek, 3/4 szkl cukru kryształu,  1 szkl mąki pszennej, 3 łyżeczki kakao, 2 łyżki wody,


1,5 łyżki proszku do pieczenia, 


Masa śmietankowa:  1 l śmietanki 30%, 1/2 szkl cukru pudru, 4-5 łyżek żelatyny


Dodatkowo: Dżem porzeczkowy.


Polewa: 1 czekolada gorzka, 4-5 łyżek masła


Wykonanie biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka, dodać cukier i żółtka. Dobrze ubić. Aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie wymieszać. Wylać na blachę. Piec w temp 180 stopni 35 min.


Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości ciepłej wody. Ostudzić. Śmietankę dobrze ubić z cukrem pudrem, delikatnie wlać żelatynę. Zmiksować.


Polewa: Czekoladę pokruszyć na kostki, dodać masło, roztopić.


Przełożenie: Biszkopt przedzielić na pół. Dolny biszkopt posmarować równomiernie dżemem porzeczkowym, nałożyć masę śmietankową, przyłożyć drugim biszkoptem. Wylać polewę.


***


czarno biała dama


***


czarno biała dama

Etykiety: edit post
5 Responses
  1. deserowo Says:

    pięknie się prezentuje :)


  2. antka91 Says:

    pyszne ciasto:)



  3. kabaciatka24 Says:

    jak a uwielbiam to ciasto pycha!!


  4. Anonimowy Says:

    Witam mam pytanko jaka ma byc duża blacha?


Prześlij komentarz