Monika C.
Dziś przepis z pierwszej książki siostry Anastazji- ,,100 Nowych Ciast".
Będzie prosto i smacznie:) Nuta jabłek i orzechów idealnie pasuje do jesiennej aury za oknem:)

***

Składniki:
 Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 4 żółtka, 20 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku.

Masa jabłkowa: 1kg jabłek (dałam 1,5 kg), 2 galaretki pomarańczowe, 1 łyżka masła

Masa orzechowa: 1 kostka masła, 20 dag orzechów mielonych, 1 szklanka mleka, 2-4 łyżki cukru pudru

Polewa: 1/2 kostki margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki wody, 1 łyżka żelatyny, 5 łyżek śmietany
***
Wykonanie: Ciasto: Margarynę pokruszyć z mąką, dodać żółtka utarte na puch z cukrem, proszkiem i amoniakiem. Zarobić ciasto kruche i upiec dwa placki.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, wymieszać i chwilę smażyć na wolnym ogniu, przykryć pokrywką. Dodać suche galaretki, wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę beż przykrycia.

Masa orzechowa: Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.

Polewa: Margarynę roztopić, dodać cukier puder, kakao i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Lekko zagotować. Gdy trochę ostygnie stopniowo dodawać śmietanę i całość dobrze roztrzepać.





Etykiety: edit post
7 Responses
  1. madle-ne17 Says:

    To ciasto musi być po prostu pyszne :)


  2. Uwielbiam jej przepisy, ma fajne, smaczne i praktycznie zawsze wychodzą. A Twoje ciasto wygląda cudownie


  3. Gość: , 095160066141.deblin.vectranet.pl Says:

    ciasto pyszne ... na pewno zagości na świątecznym stole


  4. Gość: , sub-190-88-235ip249.rev.onenet.an Says:

    Dobry !
    Przepisy czyta się cudownie-smacznie i nawet ściągnęłam sobie parę tylko nie mam pojęcia skąd mam wiedzieć jakiej foremki do tego użyć, na ile stopni piec ciasto, natłuszczać formę czy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Niestety w wielu przepisach tej Anastazji tych danych nie ma. Szkoda.
    Pozdrawiam.


  5. Gość: klementynka, 31-134-53-7.telico.pl Says:

    te dane w jej książce są na poczatku, przed przepisami


  6. wiktorkowa Says:

    Polecam wyłożyć formę papierem- wtedy mamy większą pewność że ciasto nam się nie przyklei do blachy i że ładniej się upiecze;) ciasta pieczemy w temp 180 stopni ok 30 aż ciasta będą zrumienione. pozdrawiam:) !


  7. Krystyna9 Says:

    na zdjęciach widać trzy warstwy ciasta a w przepisie są dwi. Z czego zrobić te trzecią warstwę ?


Prześlij komentarz