Monika C.
Nigdy nie pomyślałam,że zupa na bazie czosnku może być taka smaczna!:)
Lekka, aromatyczna, a zapach czosnku nie jest zbyt mocny.
Szczerze mogę ją Wam polecić tym bardziej, że nie jestem fanem tej aromatycznej roślinki.

 ***
Składniki: 8-10 ząbków czosnku, 0,5 kg ziemniaków, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 cebule, 1 l bulionu drobiowego, 150 ml śmietany kremówki, oliwa, sól, pieprz

Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić czosnek i cebulę, dodać ziemniaki, smażyć ok 5 min.  Wlać wino, dusić ok 15 min pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Warzywa przestudzić, po czym zmiksować. Przełożyć do garnka, wlać bulion i śmietanę, gotować 20 min. Zupę doprawić solą oraz pieprzem. Nalać do miseczek. Pyszna z grzankami z chleba lub z ptysiami.


Etykiety: edit post
2 Responses
  1. Uwielbiam czosnek, u Nas pewnie by było go więcej w zupie. Dodaję sobie do wypróbowania. Idealnie trafiona w gusta mojego męża i moej :)


  2. wiktorkowa Says:

    Bardzo się ciesze,że trafiła w Wasz smak:) ma bardzo aromatyczny zapach nie tylko czosnku:) dlatego mogą ją polubić nawet czosnkowi przeciwnicy;)


Prześlij komentarz