Monika C.

 


To jedno z moich ulubionych ciast, bo zapach orzechów roznosi się po całym domu.


A jedząc można się zapomnieć:) Ach!


 


zwijance


zwijance


***


Składniki: ( na 4 zwijańce) Ciasto: 1 kg mąki, 1 margaryna, 5 jajek, 1 szkl cukru, 10 dag drożdży, 1/2 szkl śmietany, 3/4 szkl mleka, pół łyżeczki soli


Masa orzechowa: 40 dag zmielonych drobno orzechów, 3/4 szkl cukru kryształu, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki słodkiego mleka,           2 lub 3 białka


Wykonanie: Margarynę roztopić. Jajka roztrzepać z 1 szkl cukru. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Wszystkie składniki zagnieść razem, dobrze wyrobić i odstawić ciasto na noc do lodówki.


 Orzechy zalać gorącym mlekiem. Dodać cukier, masło, wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z jajek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać.


Ciasto podzielić na 4 części każdą rozwałkować i nałożyć masę orzechową. Zwinąć. Dobrze jest każdą roladę owinąć w papier do pieczenia zostawiając ok 2 cm luzu. W te sposób ciasto nam nie pęknie i wyrośnie tyle ile trzeba. Piec w temp 200 stopni godzinę.


***


zwijance


zwijance




Etykiety: edit post
6 Responses

  1. antka91 Says:

    wypieki z orzechami zawsze bardzo mnie kuszą!:)


  2. mostownica Says:

    Och! Musi być przepyszne :)


  3. wiktorkowa Says:

    i takie jest:) masę orzechową wyjadam z miski jeszcze ,,surową" :)


  4. Jeju wyglądają cudownie, idealne na okres świąteczny. Piję kawę w pracy i chętnie podkradłabym kawałek :) Mogę się poczęstować?


  5. wiktorkowa Says:

    Bardzo chętnie bym poczęstowała:) sama pije kawę właśnie i żałuje że się już skończyły:)


Prześlij komentarz