Monika C.

Sezon na dynię w pełni więc nie można się jej oprzeć:)


Dziś aromatyczny sos z dyni z brązowym makaronem. Szybko, tanio i smacznie:)


z sosem dyniowym


z sosem dyniowym


***


Składniki: (na dwie duże porcje) 40 dag dyni, 2 pomidory, 1 serek topiony śmietankowy( użyłam 3 ,,trójkącików"), 3/4 szklanki bulionu lub wody,    200 g makaronu brązowego farfalle, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy lub oleju, pieprz, sól, tymianek


Wykonanie: Dynię i  pomidory obrać i pokroić w kostkę. Cebulę również skroić w drobną kostkę i zeszklić ją na oleju wraz z przetartym przez praskę czosnkiem. Dodać dynię, podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok 15 min. W tym czasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Gdy dynia zmięknie i woda odparuje dodać pieprz, sól, tymianek oraz kawałki serka topionego. Wyłączyć gaz. Przykryć pokrywką żeby serek się roztopił na gorącym sosie. Podawać z makaronem:)


***


z sosem dyniowym




Etykiety: edit post
0 Responses

Prześlij komentarz