Monika C.

 Jedno z moich ulubionych ciast. Ciekawe czy też je lubicie:)


pychotka


***


Składniki ciasto: 3 szkl mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 3/4 szkl cukru pudru, 4-5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka śmietany


Dodatkowo: dżem porzeczkowy, pokrojone orzechy włoskie


Składniki beza kokosowa: białka pozostałe z ciasta, 3/4 szkl cukru, 10 dag kokosu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Masa budyniowa: 3 żółtka, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 szkl mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie: Ciasto zarobić i podzielić na 2 placki. Z białek ubić pianę i dodać cukier, dalej ubijać i dodać kokos. Wymieszać z mąką ziemniaczaną łyżką. Wyłożone ciasto na brytfannie posmarować dżemem i wyłożyć pianę, posypać orzechami  i piec w temp 180 stopni 30 min. Na drugi placek zrobić pianę z 3 białek, 1/2 szkl cukru i 5 dag kokosu i 1 łyżki mąki ziemniaczanej. Posypać orzechami. Piec 30 min.


Masa budyniowa: Roztrzepać żółtka z cukrem i c.waniliowym, wlać mleko dodać do tego mąkę i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i wlać przygotowany budyń. Utrzeć masło dodać ostudzony budyń i przełożyć placki.


***


pychotka


pychotka

Etykiety: edit post
10 Responses
  1. Jeszcze nigdy nie jadłam, ale wygląda pysznie :)


  2. Robiłam raz i bardzo smakowała wszystkim.Nie wiem dlaczego nie robię częściej przecież to ciasto jest pyszne.


  3. martex.82 Says:

    pięknie wygląda, prawdziwa pychotka, muszę kiedyś spróbować upiec :)


  4. Gość: Anika, aggs202.neoplus.adsl.tpnet.pl Says:

    Niezwykle zachęcające!:)


  5. allle smacznie wygląda. :) tak kremowo! pysznie. :)


  6. Gość: monkamaj, 095160215077.bialapodlaska.vectranet.pl Says:

    Wygląda tak dostojnie u Ciebie, i to prawda - to jest pyszne ciasto


  7. Wygląda tak pięknie, że nie mogę od niej wzroku odwrócić :)


  8. ewcia48 Says:

    Właśnie pieke...


  9. ewcia48 Says:

    Już piekłem..ale za każdym razem trafiam na inny przepis...teraz też..podobny ale inny...


  10. Anonimowy Says:

    Czy dzem z porzeczek można zastąpić np z jagód własnej roboty?


Prześlij komentarz