Dziś przepis na racuszki drożdżowe:) Prosty i szybki deser do gorącej herbaty:)
A jutro będzie coś pysznego:)
***
Składniki: 0,5 l lekko ciepłego mleka, 2 żółtka, 100 g drożdży, ok 1,5 - 2 szkl mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, 3 jabłka
Wykonanie: Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć na płynną konsystencję. Dolać do mleka, żółtek ( ważne żeby jajka były odstane w temperaturze pokojowej), pozostałych składników i pokrojonych w kostkę jabłek. Zarabiamy ciasto i odstawiamy żeby zaczęło rosnąć. Nakładamy na rozgrzany olej zamoczoną wcześniej łyżką w wodzie.
***
wieki ich nie jadłam! ach jakie są pyszne:)
tak to już jest,że czasem w pogoni za nowymi przepisami zapominamy o tych starych sprawdzonych:) a szkoda:)