Monika C.

 Nowa odsłona ryżu na słodko.


Wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje:)


 


 ryż na słodko


 ***


 Składniki: 0,5 kg jabłek, 2 woreczki ryżu długoziarnistego Uncle Ben's, ok 4-5 grubych marchewek (długie na min 20 cm.), 1/3 masła lub margaryny, cynamon, 


Wykonanie: Marchew obrać, opłukać, pokroić na długie, cienkie paski. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć sok. 3/4 marchewki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ryż ugotować, wyjąć z woreczka i wymieszać z masłem. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć do samej góry papierem.  Paski marchwi układamy w formie tak żeby końcówki dotykały zewnętrznej krawędzi formy. Nałożyć warstwę ryżu, warstwę jabłek, posypać cynamonem, nałożyć startą marchew i od nowa - aż do zakończenia składników lub formy. Końcówki marchwi założyć na wierzch lub jeśli są już za krótkie to przykryć wierzch plastrami marchwi. Ciasto przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piec ok 40-45 min w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu zostawić chwilę jeszcze w formię aż lekko ostygnie. Kroić wzdłuż. Podawać posypany cukrem lub ze śmietaną. 


***


wykonanie


ryż na słodko


Autor przepisu: Monika C.


Gotuj z Uncle Bens

Etykiety: edit post
3 Responses
  1. Boski przepis. Sama biorę udział w konkursie, ale życze wygranej, bo wg mnie Twój przepis jest najlepszy


  2. wiktorkowa Says:

    Bardzo dziękuje:) ale na pewno szanse mamy jednakowe:)



Prześlij komentarz